Review: Pain & Gain

Paramount

Paramount

Rating: ★☆☆☆☆
De films van Michael Bay doen me geregeld een Linda Blair’ke doen terwijl ik over het toilet hang. Zo weet je ook ineens hoe ik over het ‘oeuvre’ van de man denk. The Rock en The Island kan ik misschien nog zonder al te veel darmspasmen uitkijken, maar schotel me Transformers of Pearl Harbor voor en ik ben m’n lunch kwijt. Je mag dus wel stellen dat ik allesbehalve reikhalzend uitkeek naar z’n nieuwste telg. Pain & Gain zou een atypisch Bay-product worden (slechts één luttele explosie) dat zich afspeelt binnen het bodybuildersmilieu. Met Mark Wahlberg en de immer zelfrelativerende Dwayne Johnson in de cast leek het even de goeie kant op te gaan, maar helaas.

Paramount

Eerst eventjes het verhaal uit de doeken doen. Daniel (Wahlberg), Paul (Johnson) en Adrian (Anthony Mackie) zijn drie steroïden spuitende (en relatief hersenloze) bodybuilders. Ze dromen over een leven vol luxe en haten hun job als fitnessinstructeur. Er wordt een plan gevormd om een rijke fitnesscliënt van zijn eigendommen te ontdoen. Een plan dat niet meteen van een leien dakje loopt.

Waargebeurde verhalen zijn geen garantie voor goeie cinema en Bay maakt al helemaal geen goeie cinema. Visueel slaat hij wild om zich heen met hypergestileerde, kinetische edits en totaal willekeurig gekozen stijlelementen. Het overdreven gesatureerde kleurenpalet doet alles extra cartoonesk lijken. Langs de andere kant moet ik toegeven dat een serieuze aanpak ook niet echt had gewerkt. De feiten in Pain & Gain zijn zodanig van de pot gerukt en debiel dat de producers het zelfs nodig achtten om naar het einde toe ‘this is still a true story’ op het beeld te stempelen. Denk even terug aan de zenuwachtige gekheid uit Very Bad Things van Peter Berg (met een piepjonge Cameron Diaz). Voeg daar het gepatenteerde Michael-Bay-ik-verneuk-alles-sausje aan toe en je hebt een idee waaraan je je mag verwachten.

Paramount

Hou je van actiekomedies voor (en door) mentaal gehandicapten? Lijkt je scrotum op een gekrompen Delvaux handtas voor gedroogde rozijnen? Heb je een IQ van rond de twaalf? Twijfel dan niet langer, Pain & Gain is zeker jouw ding! Aan alle anderen, doe iets anders. Fitnessen of zo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.