Review: Saving Mr. Banks

Disney Benelux

Disney Benelux

Rating: ★★★☆☆

Soms komt het wel eens voor dat een distributeur een inleiding geeft bij de aanvang van een persvoorstelling. In dit geval sprak de CEO van Disney Belgium ons toe. Hij kwam onderlijnen dat Saving Mr. Banks géén traditionele Disney-film is. The House of the Mouse ziet dit niet als een familiefilm, maar als eentje voor de filmliefhebber…

Disney Benelux

De film behandelt dan ook een interessante en tumultueuze periode waarin Walt Disney (Tom Hanks) de rechten van Mary Poppins wil overkopen van auteur P.L. Travers (Emma Thompson). Helemaal niet blij met deze regeling, maar uit geldnood, ziet deze Engelse dame zich genoodzaakt naar Los Angeles te verhuizen om het scenario uit te schrijven.

Travers is dan ook bitsig en werkt voornamelijk tegen. Ze wil haar beroemde verhaal niet vertalen à la Disney en weigert dan ook liedjes, animaties en Dick Van Dyke te gebruiken in de film (raad eens hoe dat afloopt…). Haar relaas wordt op twee niveaus verteld. Ten eerste worden we getrakteerd op flashbacks uit de jeugd van Travers, en de Elektra-relatie met haar vader, Mr. Banks (Colin Farrell). Banks kampt dan ook met een zwaar alcoholprobleem. Uit deze tragische ontknoping volgt de inspiratie voor Poppins.

Disney Benelux

Ten tweede begint Walt himself Travers’ ijskoude hart te ontdooien. Geportretteerd als de goedheid zelve (zijn enige zwakheid blijkt een sigaretje her en der te zijn… the horror!), ziet Walt het bijna als zijn plicht om Travers te helpen bij het verwerken van haar jeugdtrauma’s. Zo vindt een belangrijke catharsis voor de dame plaats op de paardenmolen van Disney World.

Door deze schaamteloze product placement (of, nee, beter gezegd: de film is één groot geval van product placement) kregen we veel bedenkingen bij de objectiviteit van deze film. Travers wordt hier tevens karikaturaal voorgesteld als een onsympathiek wicht. Dankzij de hartverwarmende therapieën van Walt en zijn team bloeit ze open tot een vrolijke dame die haar boek compleet naar Walts tegenovergestelde wensen laat verfilmen.

Disney Benelux

Ironisch genoeg waren we weliswaar gecharmeerd door het resultaat. Met acteurs als Hanks en Thompson kan het natuurlijk niet misgaan, en er zijn nog heel wat bekende koppen in nevenrollen (Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Rachel Griffiths…). Tevens was de productie van de film uitstekend. De decors en props zijn om van te smullen. Wie die de vorige film van John Lee Hancock (The Blind Side) heeft gezien, weet dan ook dat hij uiterst sterk is in klassieke vertellingen en découpage.

Een film voor filmliefhebbers is deze Saving Mr. Banks uiteindelijk niet geworden, hoewel hij mooi oogt en aangenaam verteld is. Maar bij een iets diepere lezing merk je op dat de film té veel leunt op goedkoop (Disney-)sentiment en (onbewuste?) misogynie. Banks is, op zijn best, een goede weekendfilm geworden. Ongeacht uw plannen voor dat weekend raden we u weliswaar aan om niet onmiddellijk de zaal te verlaten…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.