Review: Snowden

Snowden

Independent Films

David

David

Snowden is voor regisseur Oliver Stone een terugkeer naar de politieke arena waarin veel van zijn werk speelt. Het resultaat is tekenend voor zijn late carrière: matig en ongeïnspireerd.

Regie: Oliver Stone
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Zachary Quinto, Melissa Leo
Muziek: Craig Armstrong

Rating: ★★☆☆☆

Sinds wat gemakkelijkheidhalve zijn ‘grote periode’ kan genoemd worden – grofweg van Salvador tot en met Any Given Sunday – slaagde de Amerikaanse beeldenstormer Oliver Stone er moeiteloos in om controversiële en explosieve onderwerpen te vertalen in vormelijk en inhoudelijk gedurfde en uitdagende speelfilms. Het laatste anderhalve decennium, slaagt de regisseur van Platoon, Wall Street, JFK of Nixon er echter in de verste verte niet meer in om ook maar een beetje van zijn vroegere virtuositeit terug te vinden. Ook de kleurloze dossierfilm Snowden zal daar helaas geen verandering in brengen. Subtiliteit is nooit Stone’s sterkste zijde geweest, maar zijn eenduidige tirades werden vroeger tenminste samengebald in een intelligente cinematografische vorm. Hier kijken we naar één lange heiligverklaring van de titelfiguur, verpakt als een saaie en eentonige tweederangsreportage.

Independent Films

Independent Films

Zowat het enige lichtpunt is de vertolking van Joseph Gordon-Levitt als Edward Snowden. Hij is de man die de gigantische schaal blootlegde waarop de Amerikaanse inlichtingendiensten data en persoonlijke gegevens van zowel eigen burgers als die uit andere landen verzamelden. Dat verhaal had echt wel een wat betere aanpak verdient dan de opeenstapeling van feitjes die we hier geserveerd krijgen en die een film opleveren die nooit goed lijkt te weten welke kaart er moet worden getrokken: thriller, drama of essay.

De thrillerelementen worden gedistilleerd uit de werkzaamheden van Snowden bij de NSA, CIA en andere schimmige diensten, het drama moet dan weer komen van de relatie met zijn vriendin die uiteraard gaat lijden onder zijn verplichting om te zwijgen over de ware aard van zijn werk. Daar wordt nog een poging aan toegevoegd om in een kadervertelling – het beruchte interview dat de klokkenluider gaf in een hotelkamer in Hong Kong – enig licht te werpen op de complexiteit van de materie. Helaas is het allemaal bijzonder stroef en is dit het soort prent die bij elke nieuwe wending de kijker vooral precies duidelijk wil maken wat hij of zij dient te denken over het materiaal.

Joseph Gordon-Levitt als Edward Snowden in Snowden - Open Road Films

Independent Films

In het onderschatte Blackhat – dat gelijkaardige thema’s behandelt over globale communicatie, het internet en de prijs die betaald wordt voor de technologie, vond Michael Mann wel een manier om die ideeën ook op een stimulerende wijze te vertalen naar het scherm. Stone slaagt daar absoluut niet in – integendeel, zijn mise-en-scène lijkt met de jaren banaler en doorzichtiger te worden.

Snowden is zeker niet het slechtste wat de regisseur de laatste tien jaar afleverde, maar om aan de film enige voldoening te beleven, is het best niet te veel te denken aan wat de cineast dertig jaar geleden met hetzelfde materiaal zou aangevangen hebben.

@supercalifilm volgen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.