Review: The Bling Ring

NALA Films

NALA Films

Rating: ★★½☆☆

Marc (Israel Broussard) is nieuw op school. Hij wordt vrijwel meteen in de armen gesloten door Rebecca (Katie Chang). Ze blijken allebei een carrière in de modewereld te ambiëren en zijn gefascineerd door de Amerikaanse rich and famous met hun villa’s vol bont, diamanten en Louboutins. Samen met nog enkele andere vriendinnen zoeken ze op internet wanneer celebrities niet thuis zijn en dringen dan binnen in de villa’s van onder andere Paris Hilton, Orlando Bloom en Lindsay Lohan. Ze stelen er voor fortuinen aan designerspullen en cash.

Let’s go shopping.

Het verhaal van The Bling Ring is waargebeurd, met als grappig feit dat het een hele tijd duurde vooraleer de Hilton-erfgename merkte dat er spullen verdwenen waren in haar huis. Haar trauma was blijkbaar niet van heel ernstige aard, want ze stelde haar villa ter beschikking van Sofia Coppola die er vrij mocht filmen. In ruil voor een zeer bescheiden minirolletje op de achtergrond. En een blik op haar ongelofelijke schoenencollectie. Nu weet u meteen waarom sommige dames groen van jaloezie de zaal buitengaan.

NALA Films

 

Het niveau van Lost in Translation haalt Coppola voorlopig niet meer, maar The Bling Ring is behoorlijk vermakelijk. Voor liefhebbers van bling bling en klinkende namen uit de modewereld althans. De kijker wordt om de oren geslagen met Chanel, Miu Miu en duizelingwekkende juwelencollecties. Eén ding is duidelijk: Coppola vindt een stukje van haar kleurrijkheid terug in The Bling Ring, iets wat niet gezegd kon worden van Somewhere (2010), dat vooral uitblonk is lusteloosheid. We krijgen een blik op riante villa’s, wilde feestjes en mooie kleren. Dat wil echter niet zeggen dat de sombere ondertoon uit Lost in Translation deze keer moest wijken voor oppervlakkigheden. Coppola laat zien waaruit de feestjes van de meisjes bestaan: vijftig procent feesten en vijftig procent foto’s nemen met smartphones. Bovendien wordt het concept vriendschap op wel erg losse schroeven gezet.

America has this sick fascination with the Bonnie & Clyde thing.

NALA Films

Dit leidt er jammer genoeg toe dat de film ingebed is in een moralistisch sfeertje dat een tikje tuttig en vooral weinig subtiel aanvoelt. Het is meteen duidelijk naar wie de sympathie van de kijker moet uitgaan. Namelijk naar Marc, de onzekere tiener die bevestiging zoekt bij zijn (slechte) vriendinnen. Emma Watson speelt met weinig nuance de onuitstaanbare verwende tiener Nicki die geadoreerd wordt door haar niet al te snuggere moeder. Alle leden uit de Bling Ring komen uit de suburbs, met haar afgestofte middenklassegezinnen, volledig beige interieurs en rashonden ter grote van een handtas. Niemand komt iets te kort, en toch is er die onstilbare honger naar nog meer luxe en comfort. Hun fascinatie voor rijkdom en decadentie leidt de jongeren uiteindelijk recht naar de gevangenis, iets wat Coppola niet zelf verzonnen heeft. Een rigoureuze celstraf van vier jaar voor het bestelen van onwaarschijnlijk rijke celebrities is natuurlijk enkel in de werkelijkheid mogelijk.

The Bling Ring is een amusant tussendoortje, een leuk en licht verteerbaar geheel dat ons helaas niet heel lang zal bijblijven.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.