Review: The Conjuring

The Conjuring

Warner

Rating: ★★★★☆

Zelden waren we zo blij dat een persscreening op een zonnige namiddag plaatsvond als bij die van The Conjuring. Goede horrorfilms zijn dunner gezaaid dan zuivere motieven in het hoofd van Silvio Berlusconi en de nieuwe film van James Wan (Saw, Insidious) is niet alleen behoorlijk griezelig maar vooral steengoed.

Het verhaal is gebaseerd op ‘waargebeurde feiten’ die zich afspeelden in 1971. Toen namen Carolyn en Roger Parren met hun vijf kinderen hun intrek in een oud boerderijhuis in Rhode Island. Vanaf dag één wordt het gezin geconfronteerd met vreemde gebeurtenissen die uiteindelijk escaleren tot dodelijk paranormaal terrorisme.

Warner

Akkoord, het is de perfecte premisse voor een traditionele horrorprent, maar daar malen we deze keer even niet om. Wan slaagt er weliswaar niet in om de emotionele en psychologische diepte van William Friedkins standaardwerk The Exorcist te bereiken, maar The Conjuring is op vele andere vlakken een betere film.

De fotografie en 70s enscenering is prachtig, de muziekscore is spot-on, maar vooral de het tempo en de timing liggen, euh, akelig perfect. Bovendien spreekt  het voor Wan dat hij de digitale trukendoos slechts met veel omzichtigheid open trekt en zich vooral profileert als groot stilist en verteller.

Ook de vertolkingen mogen er zijn, al weet je van Patrick Wilson nooit of hij niet beter kan of zijn personage nu eenmaal zo vlakjes hoort te zijn. Het is vooral de immer klassevolle Vera Farmiga die de film een gezicht weet te geven als zijn helderziende echtgenote Lorraine Warren. Hun autoriteit op vlak van demonische uitdrijvingen moet het overweldigende kwaad uit het huis zien te jagen en daarmee vormen ze ook de spil van de film. Wederom een goede keuze van Wan.

The Conjuring is geen perfecte film, maar met zijn wervelende vaart wel een hoogtepunt in het genre. Best te genieten met een glaasje ijskoud wijwater en het goede boek bij de hand. Vade retro satanas!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.