Review: The Day Of The Doctor

Syfy Universal

BBC

23 november was een fantastische dag voor alle Doctor Whofans. Op deze dag werd de 50-jarige anniversary special van Doctor Who, The Day Of The Doctor uitgezonden. Voor alle geeks die onder een steen geleefd hebben, Doctor Who is de langstlopende en meest succesvolle sf-series aller tijden (sorry Star Trek fans). Deze BBC serie brengt de avonturen van de tijdreizende Timelord, The Doctor. Samen met verschillende metgezellen reist hij het universum door tijd en ruimte af om onschuldigen te helpen en nu en dan een beschaving te redden. Toeval of niet, maar 90% van zijn tijd belandt hij in hedendaags Londen.

Op 23 november 1963 verscheen de eerste aflevering van Doctor Who op de beeldbuis. Het gevolg waren 26 seizoen die liepen tot 1989. In 2005 haalde de BBC de serie vanonder het stof en gaf het een mooie poetsbeurt. In totaal namen al 11 acteurs de rol van The Doctor op zich. Door middel van een handig trucje, genaamde regeneration (lees reïncarnatie), kende de Doctor al vele gezichten en karakters.

BBC

De verwachtingen voor The Day Of The Doctor waren hoog. Welke vragen worden beantwoord? Welke niet? Welke personages komen terug? Cameo’s? Deze episode moest een mengeling worden van humor en avontuur. Een ode zijn aan het verleden en ons emotioneel betrekken. Een moeilijke opdracht voor hoofdschrijver Steven Moffat, onder andere gekend van het succesvolle Sherlock.

Deze verjaardagspecial start zoals een vertrouwde Doctor Who-aflevering. Hedendaags Londen ligt onder vuur door een aanval van Zygons. Deze populaire gedaantewisselende monsters zagen we het laatst in 1975. Omstandigheden brengen onze 3 Doctors samen in Elizabethaans London. Drie charismavolle doctors botsen en geven vuurwerk op het scherm. Een plezier voor de kijker, maar da’s niet voldoende.

Geleidelijk komen we tot het hoofdonderwerp van deze episode. John Hurt, The War Doctor, staat voor de verschrikkelijke keuze om zijn thuisplaneet Gallifray en de Daleks te vernietigen of niet. Morele vragen komen naar boven en het verhaal neemt een ernstige wending. Wanneer je denkt dat er geen uitweg meer is, verrast Steven Moffat ons zoals hij dat vaker doet. Een gulden middenweg wordt gevonden en de Doctors redden de dag (van de doctor).

“Great men are forged in fire. It is the privilege of lesser men to light the flame.”

BBC

In The Day Of The Doctor zien we drie Doctors. David Tennant en Matt Smith (respectievelijk nummer 10 en 11) redden samen met John Hurt Londen en hun thuisplaneet Gallifray. Hurt werd geïntroduceerd als the War Doctor, the one who broke the promise. Puik acteerwerk van alle doctors. Ze zetten elk hun eigen doctor neer, maar de kijker gelooft dat ze dezelfde persoon zijn. Enkel Queen Elizabeth the first komt ongeloofwaardig en karikaturaal over.

Wat niet kan ontbreken aan een verjaardagspecial zijn enkele cameo’s. Zo nam Billie Piper haar rol als Rose Tyler weer op. We zagen een glimp van de nieuwe Doctor, Peter Capaldi. Maar dé cameo waar elke Doctor Who fan het meest van heeft genoten is Tom Baker. Baker was in meer dan 170 afleveringen de 4de Doctor. Nog steeds is hij een van de meest geliefde incarnaties van de doctor. In de jaren 70 maakte hij mede de serie immens populair.

BBC

The Day Of The Doctor was een geslaagde verjaardagaflevering. De meeste verwachtingen werden ingelast. De special gaf voldoende knipogen naar eerdere doctors. Het verhaal was een heerlijke afwisseling van humor, plezier en de nodige portie drama om ons emotioneel te betrekken. Op frisse en ingenieuze wijze werd het concept van tijdreizen in de huiskamer gebracht. Begin en einde werden mooi aan elkaar verbonden tot een mooi evenwichtig geheel.

Langs de andere kant, zijn de antwoorden die we krijgen erg jammer. Het mysterie, het geheim dat de Doctor meedroeg maakte de serie en het personage erg interessant. Wanneer de held van de reeks zegt: “I destroyed my home planet”, wordt je als kijker even stil. Je wordt meegezogen in het verhaal en je hunkert naar meer.

Na 50 jaar bekoort Doctor Who nog steeds jong en oud door sterke verhalen met een lach en een traan. Moge we ons nog jaren laten meeslepen door de magie en genieten van dit cultfenomeen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.