Review: The Expendables 2

The Expendables 2

Lionsgate

Rating: ★★★☆☆

Regie: Simon West
Cast: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth, Scott Adkins, Nan Yu
Muziek: Brian Tyler

Kijk eens naar die cast. Nostalgie genoeg, vind je niet? Toch meen ik dat Sylvester Stallone nog een stapje verder had kunnen gaan. Hij had The Expendables 2 ook als een stille film kunnen draaien. Telkens wanneer de vuisten namelijk stoppen met beuken, of de kogelregen gaat vallen, zit de prent met een probleem. De dialogen zijn ofwel dodelijk droog, ongeplaatst gevoelig of geforceerd grappig. Met zoveel potentieel voor snedige one-liners en een beetje zelfrelativerende humor komen scenaristen Richard Wenk en Stallone zelf niet verder dan iets te overduidelijke knipogen naar verleden catchphrases. Het is alsof iemand je met een dvd van The Terminator in het gezicht aan het meppen is. Wanneer Chuck Norris een van zijn eigen fameuze “feiten” begint af te drammen, weet je hoe laat het is.

The Expendables 2

Lionsgate

Het script is dus een gemiste kans, al zeker met Simon West aan het stuur, die met Con Air reeds een eeuwig citeerbare film afleverde. Helemaal op het einde maakt Arnold Schwarzenegger de opmerking dat hij, Stallone en Bruce Willis allemaal in een museum thuishoren. Tot zover het niveau van nuancering. Verder is alles lachwekkend serieus of tenenkrommend komisch. Jean-Claude Van Damme lijkt wel in een andere film te spelen, een waarin hij een dronken piraat met swagger à la Jack Sparrow vertolkt. Daarbij heet zijn “personage” nog eens Vilain (een lettertje verwijderd van “villain” oftewel “schurk”), dus hadden ze hem even goed Johnny Badguy kunnen noemen. Met zijn rechterhand Scott Adkins als Steve Minion of Lance Henchman.

Nu hoor ik u al zeuren: “Wie gaat er nu naar The Expendables 2 met de hoop op nuance?” Weinigen uiteraard, maar je kan een adolescente fantasie best wel in een slimme en scherpe blockbuster omtoveren. Zie The Avengers. We hebben hier namelijk te maken met een gelijkaardige set iconen, en telkens ze de wapens laten zakken, lijken het een bende overgroeide – angstvallig gespierde – kleuters. Terwijl Joss Whedon zijn dialogen op hetzelfde niveau als de actie brengt. Een dergelijke aanpak had het potentieel van een opzet zoals The Expendables 2 veel beter kunnen benutten. Tenslotte zijn de films waarmee Sly en Schwarzenegger bekend werden niet bepaald ondoordachte b-miskleunen, maar steenkoude klassiekers.

The Expendables 2

Lionsgate

Maar goed, eenmaal iedereen zijn mond houdt, valt er dus best wat te genieten. De openingsscène is een melange van alle actiegames van de laatste tien jaar, met een creatief keukengevecht starring Jet Li als hoogtepunt. Daarna is het veel te lang dralen tot de volgende uitbarsting, waarin Jason Statham de show steelt met mes en – jawel – wierookvat. Nieuwkomer Nan Yu staat eveneens haar mannetje, en elders in de montage doen Dolph Lundgren, Terry Crews en Randy Couture waar ze het best in zijn: schedels breken. Helaas voor hem wordt Liam Hemsworth na The Hunger Games weer te weinig gebruikt.

Na een reeks onnodige afleidingen volgt een veel te vroege finale, en elke vorm van spanningsopbouw wordt met raketten opgeblazen. Wanneer Rambo, de Terminator en John McClane echter zij aan zij een luchthaven opblazen, kan de pret niet op. Als je er even de cheesy one-liners bij wegdenkt. Wie dacht dat Schwarzenegger zijn citatendieptepunt had bereikt met Batman & Robin staat een onaangename verrassing te wachten. Het aangekondigde gevecht tussen Stallone en Van Damme zit choreografisch knap in elkaar, maar komt dus te snel en heeft ook de verwachte uitkomst. Eerder in de film toonde Stallone wel degelijk ballen met een gewaagde plot twist, maar tegen het einde is de fut er een beetje uit. Sly en Statham wisselen nog wat oninteressant gekibbel uit en roll credits.

Als throwback naar de jaren tachtig schiet The Expendables 2 toch een stuk te kort op zijn grote voorbeelden. Over First Blood, The Terminator, Predator en Die Hard spreken we nu nog, maar het zou mij verwonderen als The Expendables 2 binnen twintig jaar als meer wordt beschouwd dan een curiosum. Voor een geweldkick zit je hier goed, maar om je nostalgische helden in volle glorie te zien, verwijzen wij u toch door naar de videotheek of VOD.

[imagebrowser id=30]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.