Review: The Hobbit: An Unexpected Journey

Warner Bros. Pictures

Warner Bros. Pictures

Rating: ★★★★☆
The Hobbit speelt zich af 60 jaar vóór The Lord of the Rings. Het originele werk is het 250 bladzijden lange kinderboek waarmee J. R. R. Tolkiens mythologie begon. Tovenaar Gandalf overtuigt hobbit Bilbo om een troep dwergen te vergezellen naar de Eenzame Berg. Deze berg is tjokvol dwergengoud en wordt al jaren bezet door Smaug, de laatste draak van Midden-Aarde. De weg naar het goud is vol gevaren, avonturen en mythologische ontmoetingen.

MGM/Warner

Warner Bros. Pictures

De film voelt aan als een tweede reis naar een bekende bestemming. De structuur is dezelfde als die van The Fellowship of the Ring, veel mopjes komen terug en de muzikale thema’s worden hernomen. Peter Jackson blijft een fan van het bombastische en kent geen grenzen tijdens het doseren van zijn scènes. Kinderachtigheid ligt af en toe op de loer en veel plotwendingen lijken onlogisch. Ter verdediging brengen we aan dat Gandalfs wegen in het boek ook vaak ondoorgrondelijk zijn.

Anderzijds is Jackson ook wel gegroeid. The Hobbit voelt minder slordig aan dan The Lord of the Rings. De beelden zijn schoner, de CGI up to date en de toon véél luchtiger (en dat kan niemand hem kwalijk nemen). The Hobbit-trilogie wordt een samenstelling van het boek, postume publicaties van Tolkien en enkele fantasieën uit de geest van Peter Jackson en Guillermo del Toro. De focus ligt op sfeer en actie. Puriteinen zullen klagen dat Jackson vaak een loopje neemt met het bronmateriaal en cinefielen zullen het gebrek aan narratief aanklagen. Wie zich echter laat meeslepen en terugdenkt aan de absurde stunts van Indiana Jones en Luke Skywalker, kijkt een meeslepend avontuur tegemoet. In die zin heeft The Hobbit meer gemeen met King Kong dan met het veel serieuzere Lord of the Rings.

Warner Bros. Pictures

Martin Freeman is zowat de beste hobbit tot nu toe. Ian McKellen en Cate Blanchett hernemen hun rollen en Andy Serkis steelt wederom de show als de venijnige en gekwelde Gollum. Net als in het boek zijn de dwergen met teveel om echt een persoonlijkheid te ontwikkelen. Uitzonderingen hierop zijn de uitstekende James Nesbitt en de overmoedige Richard Armitage als Thorin Eikenschild, dwergenkoning en drama-queen. Verder lijkt de lijst acteurs die meewerken aan The Hobbit wel oneindig, maar is het volop genieten van de kleurrijke personages.

Helemaal geslaagd is The Hobbit: An Unexpected Journey duidelijk niet. Daarvoor gaat Peter Jackson te veel op in zijn liefde voor technologische vondsten en lugubere fantasieën. Een avontuur is het dan weer wel. De tocht belooft nog lang en opwindend te zijn. We kregen al een glimp van draken, schatkamers, spinnen, gevechten en alles waarvan tienjarige jongens dromen. Een schatkistje vol fantasy-kattenkwaad dus, waar niet iedereen de sleutel van bezit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.