Review: This is 40

Universal

Universal

Rating: ★★½☆☆
Als schrijver en producer heeft Judd Apatow best al wat hits op z’n naam staan. Als regisseur moet hij het voorlopig stellen met The 40 Year Old Virgin, de baby komedie Knocked Up en het onderschatte Funny People met een voor één keer bedoeld onuitstaanbare Adam Sandler. Wie daar zin in heeft kan nu richting de bios voor This is 40, opnieuw een komedie, met Paul Rudd en Leslie Mann (Madam Apatow) in de hoofdrollen.

Universal

Pete (Rudd) en Debbie (Mann) zijn een getrouwd stel met twee dochters. Pete is een cupcake verslindende soft-rock liefhebber. Hij ziet zijn retro muzieklabel langzaamaan failliet gaan. Debbie houdt van controle, verkiest alternatieve geneeskunde en gezonde voeding. Hij runt een winkel met twee incompetente werknemers waarvan er eentje steelt. Alletwee gaan ze op een andere manier om met de mijlpaal der verjaardagen: het angstaanjagende getal 40. Terwijl Pete fantaseert over hoe het zou zijn om als weduwnaar door het leven te gaan liegt Debbie over haar geboortejaar. Wanneer bovenop de dagelijkse sleur Debbie ook nog eens zwanger raakt, loopt er één en ander spaak in de relatie.

Ik heb ze niet geteld maar ik gok dat This is 40 zo’n zevenhonderdrieëntwintig subplots telt en dat allemaal om maar niet te moeten toegeven dat het verhaaltje rond de veertigers Pete en Debbie (twee personages uit Knocked Up) eigenlijk niet veel om het lijf heeft. Het scenario slaat wild om zich heen in de hoop af en toe een grappig doel te raken. Op zeldzame momenten lukt dit ook best (Pete die de kruidendokter van z’n vrouw belachelijk maakt is 50 seconden pure hilariteit) maar het geheel voelt te langdradig en richtingloos aan. De karakterschetsen en vele observaties over het leven van veertigers en hun beslommeringen zijn ook te voordehandliggend om echt raak genoemd te worden.

Universal

Naar goede gewoonte bij Apatow krijgen we weer een lading nevenpersonages voorgeschoteld. Jason Segel, Albert Brooks, Melissa McCarthy, Apatow’s eigen dochters Maude en Iris. Zelfs John Lithgow en rondborstig wonder der natuur Megan Fox worden vanonder het stof gehaald.

This is 40 had beter kunnen zijn mocht Apatow zijn pijlen gerichter afgeschoten hebben. Wie veertig is, of rond die gevreesde kaap zweeft, zal zichzelf misschien wel kunnen identificeren met de vele kleine ergernissen in het huwelijksleven. Maar of we daar nu een film van 130 minuten voor nodig hadden is maar de vraag. This is 40 minuten te lang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.