Review: White House Down

Columbia Pictures

Columbia Pictures

Rating: ★★☆☆☆

We hopen dat het niets te maken heeft met de politieke spanningen van de afgelopen weken, maar in de laatste twee maanden werd in de bioscoopzaal het Witte Huis zo maar eventjes twee keer vernield.

Eerst was er de flop Olympus Has Fallen en nu doet Roland Emmerich zijn duit in het zakje. Je hebt groot gelijk als je van jouw stoel valt als je de naam van de cineast leest, want hij is inderdaad de man die niet om wat overdrijvingen verlegen zit. Als het aan hem ligt dan wil hij in iedere film de kijker tonen hoe vlug je de wereld om zeep kan halen.

Columbia

In The Day After Tomorrow was het een immense overstroming, in Independence Day waren de marsmannetjes de vijand en in 2012 was het gewoon de schuld van de mens zelf. In zijn nieuwste gedrocht doet de Amerikaan het wat rustiger aan. White House Down zou je als een zeer spectaculaire actiefilm kunnen omschrijven, een soort van Die Hard dat zich in het Witte Huis afspeelt.

Actieheld van dienst is Cale (Channing Tatum) die met zijn leergierig dochtertje Emily (Joey King) het Witte Huis bezoekt. Cale is een getrainde marinier en hij maakt zijn dochtertje wijs dat hij weldra de persoonlijke lijfwacht van de president zal worden. Dochterlief weet evenwel niet dat papa daarvoor niet de nodige diploma’s bezit. Maar onze vriend is nog geen vijf minuten in het beroemdste huis van Washington of hij krijgt de kans van zijn leven. Een groep terroristen grijpt de macht over het Witte Huis. Niet alleen de beroemde koepel wordt platgebombardeerd, ook president Sawyer (Jamie Foxx) wordt ontvoerd. Vader en dochter besluiten de natie te redden en je mag na twee (soms wervelende, maar vooral vervelende) uur raden wie er het beste maatje van de president wordt.

Columbia

Het actiegedeelte van de film oogt vrij aardig, ook al volgt Emmerich de klassieke aanpak. Het is vooral het idiote jasje waarin de rampenspecialist zijn prent steekt dat de film nekt. Jamie Foxx gaat volledig plat op zijn bek omdat hij net iets te veel Obama wil imiteren. En we zijn veel gewend in een film, maar vind je het nu zo vanzelfsprekend dat de Amerikaanse president vanuit zijn limousine terroristen met een bazooka neerknalt? Of wat dacht je van deze? De president schopt een slechterik verrot met zijn (!) basketsloefjes terwijl hij de “memorabele” woorden schreeuwt: “Don’t you touch my fucking Jordans!”.

Channing Tatum doet wat er van hem wordt verwacht en ook James Woods schittert nog eens als ultieme smeerlap. Toch lopen de twee wat verloren in deze prent en dat kun je eigenlijk ook zeggen van Maggie Gyllenhaal als presidentiële raadgeefster. En Joey King is net zo irriterend als alle andere kindsterretjes van deze wereld.

Columbia

Emmerich zou Emmerich niet zijn moest hij ons niet murw slaan met spectaculaire stunts. Het is allemaal wel visueel verbluffend, maar als een Black Hawk-helikopter in de straten geflitst wordt omdat hij de maximum snelheid in de straten van Washington overschrijdt gaan toch menig wenkbrauwen fronzen. Net zoals in zijn andere films vindt Emmerich het nodig om de kijker op het einde wat mismakend Amerikaans nationalisme in de maag te stompen. Want jawel, die heldhaftige Amerikanen hebben de wereld nog maar eens van de ondergang gered. En dat wordt nog eens op het einde onderstreept door de president die zowaar met een helikopter nog eens een salto rond het Witte Huis maakt.

Neen, mocht Vlaanderen een republiek worden zien we dat De Wever nog niet gauw te doen! White House Down is één van de slechtste blockbusters van dit jaar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.