Review: You’re Next

Hanway Films

Hanway Films

Rating: ★★★☆☆

Tien jaar geleden had niemand het durven dromen, maar vandaag zit de horrorfilm meer dan ooit in de lift. Gelukkig beperkt deze boom zich niet alleen tot het maken van onnodige remakes en zijn er ook filmmakers die het griezelgenre een nieuw elan willen geven. De tot nu toe vrij onbekende Adam Wingard is zo’n man. Ingewijden kenden de jonge Amerikaan reeds van zijn bijdrages aan zowel V/H/S als The ABCs of Death. You’re Next (2011) dateert van daarvoor en haalde nu – eindelijk! – onze cinemazalen.

You’re Next is zo’n soort film met de perfecte poster. Alleen al bij het zien van de affiche weet je dat je je aan een zeer aparte prent mag verwachten. Wingard slaagt daar ook voor een groot deel in. Soms gaat de man wel eens plat op zijn bek, toch weet hij de kijker anderhalf uur aan zijn filmzetel te kluisteren.

Hanway Films

Over het verhaal weet je maar beter zo weinig mogelijk. En eigenlijk valt er niet veel te vertellen (een rijke familie die uitgemoord wordt door een stelletje psychopaten met een vreemd schaapsmasker), maar door de vreemde plotwendingen slaagt Wingard er evenwel in om een simpel verhaal alsnog boeiend te maken.

You’re Next is in de eerste plaats een sfeerfilm. Wingard dompelt je in een beangstigende sfeer die het midden houdt tussen Funny Games van Haneke en de horrorklassieker The Texas Chainsaw Massacre. Je moet ook niet te lang wachten vooraleer er iemand door een bijl afgeslacht wordt, want de slachtoffers vallen aan de lopende band. Nadat Wingard zijn verhaal een fikse draai geeft die geen mens verwacht, schakelt hij jammer genoeg over naar het (een beetje hersenloos) slapstickgenre. Dat is wel leuk, maar botst toch met de unieke sfeer die het eerste deel zo apart maakte.

Neen, het blijft een moeilijke opgave om You’re Next te omschrijven. Je vindt er evenveel invloeden van Thomas Vinterberg (de familieruzie) als van Dario Argento (het bloed) in terug. Let vooral ook op de intrigerende elektronische soundtrack van Mads Heldtberg die niet zou misstaan in een Nicolas Winding Refn-film.

Kunst kan je You’re Next bezwaarlijk noemen, wel is hij een bioscoopticket waard.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.