Special Screening: I, Frankenstein

Kinepolis Film Distribution

Kinepolis Film Distribution

Een regenachtige winteravond. Een gemotoriseerde koets houdt halt aan de poorten van de ongure Koekenstad. Een gedaante stapt uit en ontvouwt een groezelig stuk perkament. Zijn eeltige hand, die menig eenzame nachten achter een computerklavier verraadt, wenkt zijn metgezel.

De ijzige wind beukt tot in hun botten. Wie zijn deze onversaagde reizigers, zo ver van huis? Nou, het jullie nederige Supercalifragilistic-redacteurs. Die op uitnodiging van KDF de eer hadden I, Frankenstein in een historische setting te beleven.

Het AMUZ

Supercalifragilistic

Over die historische setting geen kwaad woord. Het AMUZ, ingekapseld in de barokke 17de eeuwse Sint-Augustinuskerk, is een prachtlocatie. Onhandig zoals we zijn, duurt het even voor we binnenraken. ‘Waar zit die klote mail nu weer?’

‘Oh, jullie zijn van de pers’, lacht het baliemeisje vriendelijk. ‘Zeg dat dan!’ En terstond geeft ze ons een bonnetje voor een gratis consumptie. Gestaag groeit de Supercalifragilistic-street cred. Vandaag Antwerpen, morgen de wereld!

Eens binnen, blijken er zakken popcorn à volonté  te zijn. Dat treft! Want mijn collega heeft vandaag amper een wafeltje achter de kiezen. Daarnaast is er ook randanimatie voorzien. We tellen een Aaron Eckhart look-a-like die zijn rol wel heel serieus neemt, een verdwaalde steampunkcowboy die de tijd van zijn leven beleeft, en een handvol gothic meiden. We zullen toch niet per ongeluk op een Within Temptation optreden belandt zijn, zeker?

Special Screening I, Frankenstein

Supercalifragilistic

Een dame, die volgens mij nog nooit het boek van Mary Shelley van dichtbij heeft gezien, neemt de micro ter handen. Een sympathieke presentatrice, daar niet van. Eerst moeten we ons door de obligate Q-Music reclame worstelen. Kan het ons schelen dat er ergens een ijsblok staat te smelten met daarin een of ander muntstuk dat 25.000 euro cash oplevert?

Na een korte synopsisuitzetting, begint het echte werk. Het logo van studio Lionsgate vult het scherm, de muziek zwelt aan. Op de akoestiek valt weinig aan te merken. Niet voor niets staat deze historische keet te boek als een vermaande concertzaal. Tot zover het goede nieuws. De film zelf, blijkt behoorlijk ondermaats. ‘Het lijkt wel Van Helsing, maar dan zonder de grappen’, monkelt mijn collega.

I, Frankenstein

I, Frankenstein is gebaseerd op Kevin Grevioux‘ gelijknamige graphic novel. Die Grevioux – die overigens een rolletje heeft als potige zwarte demon –  baseerde zich dan weer op het beroemde boek van Mary Shelley. Regisseur Stuart Beattie gooide er ook nog enkele scheuten Underworld en Van Helsing bij. Jammer genoeg koos hij daarbij voor verschraald residu dat niet te drinken valt.

Special Screening I, Frankenstein

Supercalifragilistic

Victor Frankensteins creatie (Aaron Eckhart) is anno 2014 nog steeds alive and kicking en wordt de inzet van een enerverende strijd tussen twee onsterfelijke clans. In het boosaardige kamp heb je de demonen, aangevoerd door Prince Naberius (Bill Nighy blijft maar onsterfelijke clans aanvoeren alsof er prijzen mee te verdienen vallen).

 In the battle between good and evil, an immortal holds the key.

In de menslievende hoek, vind je de gargouilles, geleid door koningin Leonore (een eerder doffe Miranda Otto). Beide partijen hebben wel een goede reden om de aan elkaar genaaide Paul Magnette-look-a-like voor hun kar te spannen.

Goed concept, slechte film

In Amerika flopte I, Frankenstein genadeloos. En dat is niet zo gek. Beattie levert een dissonant CGI- festijn af dat steunt op een flinterdun verhaallijn. Wat was Beatties opzet? Wou hij de tragiek van het titelpersonage benadrukken? Daarvoor komt de norse met kali sticks zwaaiende Eckhart te potsierlijk over. Mikte de regisseur op heerlijke camp? Dan heeft hij nog een lange weg te gaan. Al verdient de brave man wat krediet voor het vakkundig in beeld brengen van Yvonne Strahovski’s benen. Ook de soundtrack houdt het huis nog wat recht.

Het concept was zeker origineel en de mensen van het AMUZ zijn vriendelijke luitjes. Mocht de film de volgende keer nu ook nog op iets trekken, dan gooien we graag met sterren in het rond.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.