Top 10 2012: The Perks of Being a Wallflower (5)

The Perks of Being a Wallflower

Summit Entertainment

Als Charlie (Logan Lerman) aan zijn eerste jaar van high school begint, doet hij dat met tegenzin. Hij is verlegen en introvert, en maakt niet snel nieuwe vrienden. Na een tijdje blijft zijn leerkracht Engels zijn enige vriend. Dit verandert wanneer hij bevriend geraakt met Sam (Emma Watson) en Patrick (Ezra Miller), twee laatstejaarsstudenten. Wanneer ze merken dat Charlie geen andere vrienden heeft op school, besluiten ze zich over hem te ontfermen. The Perks of Being a Wallflower volgt het eerste jaar van Charlie aan zijn nieuwe school, waar hij probeert nieuwe vriendschappen te sluiten, en oude problemen op te lossen. De film volgt zijn gedachten en emoties, zoals hij die neerschrijft in brieven aan een anonieme ontvanger. Hij begint:

Dear friend, I am writing to you because she said you listened, and understand, and didn’t try to sleep with that person at that party, even though you could have. Please don’t try to figure out who I am, I don’t want you to do that. I just need to know that people like you exist. Like if you met me, you wouldn’t think I was the weird kid who spent time in the hospital, and I wouldn’t make you nervous. I hope it’s OK for me to think that. You see, I haven’t really talked to anyone outside my family all summer, but tomorrow is my first day of high school ever, and I need to turn things around.

Aan literaire adaptaties zijn altijd risico’s verbonden. Als het boek in kwestie dan nog eens cultstatus heeft verworven, gaan er helemaal waarschuwingslichtjes branden: betreden op eigen risico. Met een intiem en ultrapersoonlijk boek als dit, leek een filmversie gedoemd om te falen. Het nieuws van deze komende verfilming werd dan ook niet overal met gelijk enthousiasme onthaald. Reacties als “oh nee” of “waarom toch?” waren eerder de regel dan de uitzondering. Toch was er ook een lichtpuntje in de duisternis: Stephen Chbosky, de schrijver van het boek, zou de film ook gaan schrijven en regisseren.

The Perks of Being A Wallflower poster

Summit Entertainment

Het eerste castingnieuws was alvast niet hoopvol. Emma Watson? Ezra Miller? Paul Rudd? Het enige castlid waar niet over geklaagd kon worden was Charlie zelf. Zelfs zonder stills of officiële filmfoto’s was duidelijk Logan Lerman was Charlie. De fans zagen dat het goed was. Maar ook de rest van de cast leek perfect gekozen. Emma Watson is volledig overtuigend als Sam. We hebben geen moment het gevoel dat Hermione Granger plots een Amerikaanse high schoolstudente in de 90s is. Ezra Miller, die misschien nog het minste lijkt op de Patrick uit het boek, is meteen de grootste revelatie uit deze film. Dit personage verschilt het hardste van dat in het boek, maar misschien is hij gewoon beter zo.

Deze adaptatie is niet helemaal trouw aan het boek. Details veranderen, verhalen worden ingekort of uitgebreid, en sommige personages -zoals de eerder vermelde Patrick – verschijnen op het scherm net iets anders dan in het boek. Sommige die-hard fans zullen deze kleine ingrepen misschien niet kunnen vergeven, maar dan missen deze fans de essentie. Deze film vertaalt niet elk woord naar het scherm, en probeert dat ook niet. Wat de film wel doet, is de geest van de film vlekkeloos naar het grote scherm vertalen, en dat is de heilige graal van de literaire adaptatie. Ondanks al deze kleine verschillen is dit zonder twijfel dezelfde Charlie, met dezelfde angsten, zorgen en emoties.

In this moment, I swear, we are infinite.

Een laatste waarschuwing: gevoelige kijkers nemen naar The Perks of Being a Wallflower best een extra grote doos zakdoekjes mee. Hele rijen snotterende kijkers maakte tijdens het filmfestival van Gent al duidelijk dat deze film een diepe indruk kan maken op wie er gevoelig aan is. De eerlijkheid en oprechtheid die Chbosky aan de personages en het verhaal meegeeft, en door alle acteurs prachtig wordt vertaald, zorgt ervoor dat deze film een indruk kan maken die lang blijft nazinderen. “Ik wil ‘m nog eens zien!” was geen zeldzame reactie bij het buitenkomen van de zaal. anaf de eerste tonen van Could it be Another Change van The Samples tijdens de begingeneriek, tot het moment dat Heroes van David Bowie ons naar de aftiteling brengt, zit alles juist. Net als Charlie, we feel infinite, zij het maar voor anderhalf uur.

Veel vertoningen kreeg deze Perks nog niet in 2012. Wie hem dit jaar al wilde zien, moest één van de drie vertoningen bijwonen tijdens het filmfestival van Gent. Daarmee is The Perks of Being a Wallflower ook meteen onze eerste tip voor 2013. De officiële Belgische release is namelijk voorzien voor 2 januari. Allen daarheen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.