Top 10 2013: The Conjuring

Warner

Warner

Van de hand van James Wan en uit/in de kassa van Warner Bros bracht 2013 The Conjuring. Dé horrorfilm die wel echt spannend was. Het gruwelijke verhaal gaat over één van de zaken van de paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren. Vertolkt door Patrick Wilson, de creep van Insidious en Vera Farmiga, de cuckoo-mom van The Bates Motel.

Hun hulp wordt ingeroepen door een gezin dat door een duistere aanwezigheid in hun afgelegen boerderij geterroriseerd wordt. Daar worden ze geconfronteerd met een machtige duivelse entiteit en raken ze betrokken bij de meest angstaanjagende zaak van hun leven. En ik moet eerlijk toegeven dat het een goede film is. Hoewel ik niet over de horrors van de laatste jaren te spreken ben.

The Conjuring

Warner

The Conjuring zou gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal en natuurlijk hebben sommigen hun twijfels daarover. De pop Annabelle kreeg voor de film een meer horror-achtige verschijning aangemeten. In het echte leven was het een gewone simpele pop met een gelijkenis naar Raggedy Ann, een fictief persoon uit de kinderboeken van de Amerikaanse schrijver Johnny Gruelle (1880–1938).

Annabelle was een geschenk van een mama aan haar dochter Donny, een jonge verpleegster. Niet lang nadat Donna de pop had gekregen merkte ze dat de pop zich schijnbaar eigenhandig in haar appartement bewoog. Donna en haar kamergenote merkten dat wanneer ze een dag gingen werken, de pop in een andere positie op het bed of in de zetel lag.
Beide meisjes begonnen haar in een neutrale positie te leggen voor ze naar het werk vertrokken, maar bij terugkomst lag Annabelle anders. Dit ging een tijdje door totdat Annabelle steeds actiever werd. Dan bevond ze zich in een andere kamer of soms zat ze geknield op de grond. Nog later begon Annabelle geschreven berichten achter te laten.

Want to play a game of hide and clap?

Toen de 2 jonge vrouwen op een nacht thuis kwamen en bloed vonden op de handen van de pop, besloten ze een medium te laten komen. Die slaagde er in om te communiceren met Annabelle. Ze wist te vertellen dat de pop een klein meisje was dat eenzaam gestorven was. Hierna contacteerden ze Ed en Lorraine Warren. Die geloofden dat het verhaal over het kleine, eenzame meisje een excuus was om medelijden te krijgen met de pop. En dat Annabelle in werkelijkheid bezeten was door een een demon.

Ed en Lorraine  kregen gelijk toen iemand door een geest fysiek aangevallen werd in het appartement. Hij hield aan de aanval diepe sporen in de borststreek over. Hierna werd een priester gevraagd om een exorcisme te doen. Dit leek zijn doel niet te missen en de Warrens namen de pop mee naar huis. Tijdens de terugrit zorgde Annabelle ervoor dat de wagen van zijn baan raakte, waardoor ze bijna verongelukten. Thuis dompelden Ed en Lorraine Annabelle onder in wijwater en de vreemde activiteiten van de pop stopten. Voor een tijdje toch.

Warner Bros

Annabelle begon in het huis van de Warrens terug actief te worden waardoor ze de pop verhuisden naar hun eigen ‘Occult Museum’ in Monroe (Connecticut). Annabelle is sinds haar verhuizing naar het museum actief gebleven en wordt verantwoordelijk geacht voor verschillende overlijdens.

En zoals ze zeggen van duurderkoop is beterkoop, gaat dit voor deze film niet op. Tijdens het openingsweekend versloeg The Conjuring zomaar eventjes R.I.P.D., Despicable Me 2 en Turbo. Dure producties die het tegen een low-budget film moesten afgeven. Waar The Conjuring zomaar eventjes 41,5 miljoen $ binnenrijfde, moesten de blockbusters het doen met de helft of minder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.