Top 10 2013: The Croods

Fox

20th Century Fox

Glendale, Californië, februari 2013. Het gaat er spannend aan toe op het hoofdkwartier van DreamWorks Animation. ‘Het is simpel. The Croods moet pegels binnen brengen. PEGELS, gesnopen!’ Zweetdruppels parelden op Kirk DeMicco‘s en Chris Sanders‘ voorhoofden. De regisseurstandem droeg een zware verantwoordelijkheid. Jeffrey Katzenberg, de grote roerganger, eiste rinkelende kassa’s.

Het waren pijnlijke uren geweest. Bijltjesdag. 350 medewerkers de straat op. ‘Weten jullie wel wat die klotefilm Rise of the Guardians me gekost heeft?’ ‘Maar hij verdubbelde zijn budget’, fluisterde een van de mannen. ‘Idioten!’, brieste Katzenberg, ‘Achterlijke idioten! Denken jullie dat de kaboutertjes die moordende marketing- en productiekosten hebben opgehoest? Dachten jullie dat de bezoekers zomaar naar de cinema kwamen gevlogen? 83 miljoen! Een writedown van 83 miljoen kostte die hele grap mij! Recette van 306 miljoen, laat me niet lachen!’

Woest verliet de DreamWorks-baas de kamer. DeMicco en Sanders slikten. Een schamel resultaat, een tweede Rise of the Guardians zou de deur open zetten voor nog meer ontslagen. Of erger nog, het faillissement van de studio. Maar zover kwam het niet. Want The Croods, gemaakt met een budget van 135 miljoen, harkte 587 miljoen bij elkaar. Terstond bestelde Katzenberg champagne, en nu hij toch bezig was, de sequel, The Croods 2. Geplande datum: juli 2017.

20th Century Fox

My name is Eep. And this is my family, the Croods. If you weren’t clued in already by the animal skins and sloping foreheads, we’re cavemen. Most days we spend in our cave, in the dark. Night after night, day after day. Yep, home sweet home. When we did go out, we struggled to find food in a harsh and hostile world.

De prehistorie. It’s the hard knock life voor neanderthalers. Laatst werden de Gorts nog onder de voet gelopen door een drachtige mammoet. De Horks, Erfs en Throgs verging het niet veel beter. Dit is de wrede wereld waarin Pater familias Grug (Nicolas Cage) zijn gezin, de Croods, in leven houdt. Basisregel: nooit onnodig de grot verlaten.

Never *not* be afraid!

Daar denkt vrijgevochten dochter Eep (Emma Stone) toch een tikkeltje anders over. Wanneer een aardbeving hun vertrouwde grot naar de filistijnen schudt, moeten de Croods noodgedwongen de wijde wereld in. Gelukkig stuiten ze tussen de gevaarlijke prehistorische beesten op de pientere Guy (Ryan Reynolds).

20th Century Fox

Een Homo sapiens wiens charmes oudste dochter Eep niet bepaald ongevoelig laten. Zou het dat grappige aapje in zijn broek zijn? Overbezorgde vader Grug is in elk geval niet erg happig op de avontuurlijke vagebond. Jawel, The Croods is het zoveelste doorslagje van het generatieconflict.

Maar The Croods is vooral ook een ontzettend plezierige film met 3D-effecten die lang zo kwaad niet zijn. Al zullen sardonische critici beweren dat dit gewoon Ice Age: The Meltdown met holbewoners is.

Natuurlijk is The Croods niet perfect. Niet elk personage laat een even verpletterende indruk na. Al vormt de interactie tussen Grug en zijn schoonmoeder (Cloris Leachman) zeker een meerwaarde.

Waarom deze?

Anno 2013 kan je geen jaarlijst van opvallende films maken zonder een animatiefilm. Kwatongen beweren nochtans dat het een slap jaar voor de animatiefilm was. Het deed pijn dat we Pixars Monsters University geen vier sterren konden geven. We foeterden dat Disneys Planes een inferieure Cars in de wolken was.

20th Century Fox

Anderzijds lijkt het huis van de muis met Frozen het jaar nog snel goed te maken. Universal Pictures maakte een mooie beurt met Despicable Me 2. En het amusante The Croods verhinderde een nieuw collectief ontslag bij DreamWorks Animation. De film werd zelfs een van hun grootste financiële successen in jaren.

Prijsbeest?

Knisperende bankbriefjes opstrijken is één ding. Maar mogen de holbewoners ook op een fraaie filmprijs rekenen? Op de Oscarnominaties is het nog wachten tot 16 januari 2014. Maar we weten wel al welke drie animatiefilms op 12 januari voor de Golden Globe knokken: Despicable Me 2, Frozen en The Croods.

Inderdaad, geen Pixar in het rijtje. Nochtans hebben de Pixartovenaars hem al elk jaar gewonnen, op 2011 na. Toen moest Cars 2 de duimen leggen voor The Adventures of Tintin. Gaan Grug en zijn kroost dit jaar met het gouden kleinood lopen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.