Top 10 2013: The Great Gatsby

The Great Gatsby

Warner

The Great Gatsby kreeg bij zijn release in mei van dit jaar een 7 op 10 van onze recensente van dienst, en die score was meer dan verdiend. De film had nochtans de verwachtingen tegen. Nog maar eens een verfilming van de klassieker van F. Scott Fitzgerald, tot daar aan toe. Maar met als regisseur Baz Luhrmann, die erom bekend staat graag moderne muziek te gebruiken in zijn films en deze keer de soundtrack uitbesteedde aan onder meer Kanye West en Jay-Z? Als dat maar goed afloopt, dachten velen onder ons.

The Great Gatsby

Warner

Maar het kwam goed. Veel had te maken met de perfect gekozen acteurs. De topcast met Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton en Isla Fisher vervulden hun rol voortreffelijk, maar vooral DiCaprio toonde weer wat voor een onvoorstelbaar goede acteur hij is. 2013 werd een topjaar voor hem, met ook nog een glansrol in Django Unchained en een volgens de eerste kritieken weergaloze prestatie in The Wolf of Wall Street. Toch zal hij wellicht ook dit jaar naast een Oscar grijpen. Een nominatie voor The Wolf of Wall Street lijkt het hoogst haalbare.

Ook de uitstekende regie van Baz Luhrmann hielp mee aan het succes van The Great Gatsby. De manier waarop hij het publiek onderdompelt in de sfeer van de Verenigde Staten van de jaren ’20 is slechts weinige regisseurs gegeven. Bovendien bleek  zijn keuze voor moderne muziek een schot in de roos. Wie had gedacht dat bijvoorbeeld hedendaagse hiphop en decadente feestjes uit de jaren ’20 zo goed zouden samengaan? De soundtrack van The Great Gatsby is de meest verrassende en meteen ook een van de beste soundtracks van het jaar. Alleen al daarom verdient de film een plaatsje in onze top 10 van 2013.

Naast het artistieke succes scoorde The Great Gatsby ook stevig aan de kassa. Wat niet evident was, aangezien de film in de drukke maand mei in de zalen kwam, tussen grote kaskrakers als Iron Man 3, Star Trek Into Darkness en Fast & Furious 6. The Great Gatsby oversteeg de verwachtingen en bracht in de VS 150 miljoen dollar op, goed voor een zeventiende plaats op de lijst van best scorende films uit 2013. Wereldwijd was de film bovendien goed voor een opbrengst van maar liefst 350 miljoen dollar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.