Andrew Dominik houdt ze levend

The Weinstein Company

De Nieuw-Zeelandse Australiër Andrew Dominik is niet bepaald een veelfilmer. Wat zijn films wél doen is een diepe indruk nalaten. De personages waarvan hij het verhaal vertelt, zijn charismatische gangsters die de wereld naar hun hand zetten. Als toeschouwers leren we deze personages kennen doorheen hun acties en hun al dan niet uitgesproken levenswijsheden. Dominik neemt hiervoor zijn tijd en gaat subtiel te werk. De verhalen zijn slim opgebouwd. Moderne legendes als Jesse James en “Chopper” Read zijn halve psychopaten, maar hun arrogantie fascineert. Hoezeer we ook inzien dat hun gedrag fataal zal aflopen, juichen we elk van hun successen en willen we hen van het kwade behoeden.

Paradiso Entertainment

Dominik verankert zijn verhalen diep in welbepaalde tijdsgewrichten: Jesse James is één van de laatste outlaws van het Wilde Westen, Chopper belichaamt de Australische onderwereld en Jackie Cogan uit Killing Them Softly maakt gebruik van het postmoderne Amerika om van zijn vrijheid te proeven. Al deze helden beseffen heel goed dat hun levenswijze in conflict is met de maatschappij waarin ze leven, maar ze weigeren even hard zich te buigen voor de realiteit. Jesse James geniet van zijn beruchtheid maar is het leventje moe. Chopper bekijkt al de reportages en docu’s die over hem werden gefilmd en aanvaardt de tralies niet. Cogan wantrouwt de bureaucratie die zich van de criminele wereld meester maakte en rationaliseert zijn vak als huurmoordenaar.

Warner Bros

Al deze verhalen zijn somber en gewelddadig en tonen ons een deel van de realiteit waarin we als gewone burgers niet thuishoren. Aangezien de romantisering van geweld en criminaliteit net een belangrijk thema is in Dominiks films, spreekt het voor zich dat hij daar ook visueel op inspeelt. Choppers gespierde lichaam wordt woest in beeld gebracht. Messteken deren hem niet en hij laat zijn oren verminken om van gevangenis te wisselen. De treinovervallen van Jesse James zijn meer klank- en lichtspelen dan koude criminaliteit en de extreme slowmotion-beelden in Killing Them Softly maken van een koelbloedige moord een abstract ballet.

The Weinstein Company

Andrew Dominik heeft een visie en maakt van zijn films totaalwerken. Net als zijn personages zet hij de beelden en verhalen naar zijn hand. Het feit alleen al dat zo weinig regisseurs daartoe in staat zijn, zorgt ervoor dat we deze regisseur koesteren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.