Ben Affleck: acteur of regisseur?

20th Century Fox

20th Century Fox

Af en toe staat de filmwereld weleens op zijn kop door beslissingen die niemand begrijpt. Zo moet er mij eens iemand uitleggen waarom het nodig is om tonnen geld te pompen in een remake van Carrie. Neen hoor, troost je de moeite want ik ken het antwoord: om er nog meer poen uit te krijgen. Simpeler kan het niet. Maar goed, dat belet niet dat mijn cinefiele maag omdraait bij dat soort onzin. Maar er zijn ook van die vreemde beslissingen die ik wel begrijp, ook al voelt het soms aan alsof ik de enige op de wereld ben die dat doet.

Dat gebeurde enkele weken geleden met die “arme” Ben Affleck! De man weet hoe het is om naast Jennifer Lopez of Jennifer Garner wakker te worden maar toch had ik medelijden toen filmfans hem brutaal bestookten met negatieve kritiek. Toen deze zomer Zack Snyder bekend maakte dat Affleck de nieuwe Batman zou worden, stond de hele Twitter-wereld in vuur en vlam. Vele filmfans zagen het niet zitten dat uitgerekend hij de verdediger van Gotham City zou worden. Zelfs Val Kilmer moest ingrijpen. Zijn die comicfans dan vergeten dat het vleermuizenpak ooit door Michael Keaton (op dat moment eigenlijk een nobody!) of (nog erger) George Clooney werd gedragen? Neen, Affleck stond plots weer aan de afgrond. Weg waren de talrijke superlatieven voor zijn regietalent. Men had het terug over Ben Affleck de acteur, het maatje van Matt Damon dat niet kan acteren.

Warner

Is het dan zo erg? Ik nam de proef op de som en haalde de blu-ray van Daredevil nog eens boven. Een matige (zeg maar slechte) film die ondanks zijn gebreken toch enigszins de tand des tijds heeft doorstaan. Maar deze keer lette ik er vooral op of  Affleck in staat is om de superheld uit te hangen. Het is inderdaad waar dat hij door zijn babyface net iets te veel op Robert Smith van The Cure (weliswaar na een drastische vermageringskuur) lijkt, maar de man kan dat. Affleck is trouwens de enige reden waarom je Daredevil nog eens wil bekijken, ook al is dat op andere momenten dan weer Jennifer Garner.

Affleck is (op Robert Redford, Clint Eastwood en een heel klein beetje Stallone na) de enige hedendaagse acteur die ook een goede regisseur is. Maar betekent dat hij er als acteur de brui aan moet geven omdat hij een goede cineast is? Is het omdat Argo de Oscar voor Beste Film in 2013 won dat we hem niet meer op het witte doek willen zien? Is het überhaupt nodig om zijn acteertalent in twijfel te trekken? Neen hoor, we zullen de ster nooit vergeven dat hij onzin als Bounce, Jersey Girl of Gigli de wereld instuurde, maar wat doe je met Reindeer Games (jawel, Reindeer Games!), Changing Lanes of The Company Men? Dus ja, de man uit Boston mag Gotham verdedigen. Wedden dat hij Cavill zelfs een poepje laat ruiken? Wordt vervolgd. En neen, dit artikel is niet door Affleck gesponsord. Laten we het een reactie van een filmfan noemen. O ja, die hoofdvraag: regisseur of acteur? Waarom zou je een talent weggooien?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.