De duivel én de heilige: Max Von Sydow

Warner Bros.

“Many persons believe that an actor must identify himself with his role. I do not do that, although I do become involved with my parts while I play them. But I find it a virtue to do things which are not of myself. This is the Swedish concept of an actor.”

Max von Sydow maakt al enige tijd deel uit van de éminence grise van Hollywood. Zijn naam doet waarschijnlijk niet onmiddellijk een belletje rinkelen, zet uw hersencellen toch maar aan het werk want elk fervent filmliefhebber heeft de man waarschijnlijk al eens bezig gezien. Met een filmografie van meer dan 100 films, die een carrière van 60 jaar overspant, kan dat ook niet anders.

The Seventh Seal

The Criterion Collection

Max von Sydow wordt in 1929 geboren in Zweden als zoon van een universiteitsprofessor en een barones. De jonge von Sydow wist al snel dat acteren hem in het bloed zat, hij begint op school samen met enkele vrienden een amateurtoneelclubje. Later gaat hij “Dramaten” studeren in Stockholm waar hij in de klas zit met Zweedse grootheden zoals Lars Ekborg en Ingrid Thulin. Het is die andere Zweedse klepper, Ingmar Bergman die een grote rol zal spelen in von Sydow’s carrière. Bergman en von Sydow zullen samen 13 films maken waaronder Wild Strawberries (1957) en The Seventh Seal (1957). Uit die laatste film komt de beroemde scène waar von Sydow een potje schaak speelt met de duivel.

Het is dankzij deze samenwerking dat von Sydow ook in het buitenland wordt opgemerkt. Zijn eerste rol in een Hollywood film kan meteen tellen, hij speelt Jezus in The Greatest Story Ever Told (1965) van George Stevens. In deze epische film acteert de Zweed naast Hollywood’s finest uit die tijd: Charlton Heston, Martin Landau, John Wayne, Roddy McDowall, Sidney Poitier enz.

The Greatest Story Ever Told

MGM/UA Home Entertainment

 “Playing the role of Christ was like being in a prison. It was the hardest part I’ve ever had to play in my life. I couldn’t smoke or drink in public. I couldn’t. The most difficult part of playing Christ was that I had to keep up the image around the clock.”

Von Sydow slaagt erin om zeer diverse rollen te strikken. Hij is de acteur die (als enige!) zowel de duivel in The Soldier’s Tale (1984) als Jezus voor zijn rekening nam. Van typecasting kan hier geen sprake zijn! Von Sydow beschikt dan ook over een echte karakterkop, hij heeft een lang, smal gezicht dat vele uitdrukkingen aankan gepaard met een diepe, autoritaire stem.  Met zijn 1.93 meter kan je, letterlijk, niet om hem heen.  Hij wordt, vooral de laatste jaren, als serieus en streng aanzien. Als een intellectueel die in zijn vrije tijd mijmert over zijn schaakspel. Von Sydow liet echter optekenen dat hij helemaal niet zo serieus is als zijn imago doet geloven, schaken kan hij überhaupt niet.

The Soldier's Tale

Universal

Von Sydow staat bekend als arthouse icoon maar speelt tegelijkertijd ook mee in films zoals The Excorcist (1973), Minority Report (2002) en Rush Hour 3 (2006). Hoewel hij naam en faam verwierf in Hollywood bleef von Sydow in Zweden actief, hij zal zelfs in enkele Italiaanse films meespelen. Hij wordt wereldwijd gelauwerd voor zijn acteerprestaties. Von Sydow heeft dan ook heel wat awards op zijn schoorsteenmantel staan.

Momenteel kan je hem aan het werk zien als ‘de huurder’ in Extremely Loud & Incredibly Close (2011) naast Tom Hanks en Sandra Bullock naar het geweldige boek van Jonathan Safran Foer. Ook voor deze rol sleept von Sydow een Oscarnominatie in de wacht maar hij verloor van die andere pientere tachtiger, Christopher Plummer voor diens rol in Beginners (2010). Von Sydow laat het hopelijk niet aan zijn hart komen en de schoorsteenmantel allicht ook niet, wij kijken alvast uit naar zijn volgende project.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.