De gezichten van Jack Ryan

Paramount

Paramount Pictures

Op één oktober jongstleden verliep het jachtige werkritme in en rond de filmstudios van Hollywood een tikkeltje minder snel. Tom Clancy, één van de meest gevierde Amerikaanse auteurs van politieke actiethrillers, was niet meer. Het Amerikaanse filmwalhalla verloor daarmee één van zijn grote scenaristen. De literaire stijl van Clancy kan je namelijk gerust ‘filmisch’ noemen. Op een vraag over het verschil tussen de realiteit en fictie antwoordde Clancy ooit dat ‘fictie moest klóppen, de realiteit niet.’

Alex Baldwin

Paramount Pictures

Het citaat vat zijn literatuuropvatting mooi samen: Clancy stond bekend om zijn uitgebreide research, die aan elk boek voorafging. Elk beschreven detail moest kloppen. Zijn debuut, The Hunt for Red October (1984), speelt zich af tijdens de Koude Oorlog (Inderdaad, dé klassieke setting van politieke thrillers). Een Russische onderzeeër, die uiteraard kernbommen aan boord heeft, wordt op het nippertje uit de handen van de Sovjets ontvreemd door ene Jack Ryan, een CIA-analist. Het boek kreeg aanvankelijk niet verschrikkelijk veel aandacht, tot tv-kijkend Amerika zag hoe toenmalig president Ronald Reagan het in een interview aanprees.

Niet alleen de carrière van Tom Clancy was daarmee definitief gelanceerd, maar ook die van zijn protagonist Jack Ryan. Jack Ryan is een typisch Amerikaanse actieheld. Een brave huisvader die tegen wil en dank de zware taak krijgt om de wereld te redden. Dankzij Jack Ryan kunnen we op onze beide oren slapen: de man redde de wereld al van een nucleaire oorlogen, IRA-aanslagen en Colombiaanse drugsbaronnen.

Hollywood volgde natuurlijk snel. Ondertussen weten jullie dat er een nieuwe film uitkomt over de avonturen van Jack Ryan. Superster-in-wording Chris Pine zal de hoofdrol spelen. En die bevindt zich niet bepaald in illuster gezelschap, want Jack Ryan werd al eerder gespeeld door drie bekende Hollywoodgezichten. Hier zijn ze! 

Harrison Ford

Paramount Pictures

Eerst was er Alec Baldwin, die schitterde in de verfilming van The Hunt for Red October (1990). De film kreeg bij de release niet de beste recensies, maar wordt ondertussen toch gezien als een oerdegelijke adaptatie. Meer nog dan Alec Baldwin was het Sean Connery die de film droeg. Alleen al voor zijn vertolking van Sovjetkapitein Marko Ramius, is deze actiefilm het herbekijken waard.

Het was (uiteraard) Harrison Ford die vervolgens als Jack Ryan gecast werd. Een evidente keuze, de rol van brave en bescheiden wereldredder was in de jaren negentig op Fords charmante gezicht geschreven. Toch zijn Patriot Games (1992) en Clear and Present Danger (1994) geen hoogvliegers binnen het actiegenre.

movies_ben_affleck_career_gallery_11

Paramount Pictures

Ben Affleck, ook niet de grootste onbekende in de heldenbusiness, was de laatste Jack Ryan die Clancy zelf op het witte doek kon bewonderen (The Sum of All Fears, 2002). Het werd (opnieuw) een verfilming die met gemengde gevoelens onthaald werd. De gedetailleerde stijl van Clancy overbrengen naar het witte doek is duidelijk niet altijd gemakkelijk. Tom Clancy, ondertussen schatrijk dankzij de verkoop van zijn boeken, vond overigens dat Ben Affleck de beste Jack Ryan neerzette.

De release van Jack Ryan: Shadow Recruit zal waarschijnlijk gepaard gaan met heel wat hulde aan de Amerikaanse thrillermeester. Hopelijk draait Clancy zich begin volgend jaar niet om in zijn pas gedolven graf.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.