Ewan McGregor: Choose Life

Perfect Sense

Wild Bunch Benelux

Een mijmerende junk in Trainspotting (1996), een fanatieke priester in Angels & Demons (2009), een homoseksuele gevangene in I Love You Philip Morris (2009), een zingende poëet in Moulin Rouge! (2001), een sciencefiction actieheld in The Island (2005), Obi Wan Kenobi in Star Wars Episodes I, II, III. Allemaal rollen die op het palmares van de welgevormde Ewan McGregor staan. De Schot is één van die zeldzame acteurs die echt voor verscheidene rollen gaat. Hij is gevierd in het low budget indie circuit maar kan evengoed een romantische lead aan in een Hollywood blockbuster. McGregor is als de dood voor typecasting, om die reden sloeg hij bijvoorbeeld de rol van James Bond af in Casino Royale (2006).

“I would never want to find a niche where I would just repeat myself, the joy of acting is that you get to play other people – I don’t just want to play a version of myself.”
Ewan McGregor werd in 1971 geboren. Op zijn zestiende verlaat hij de middelbare school om zich aan te sluiten bij het Perth Repertory Theatre, later gaat hij studeren aan de London Guildhall School of Music and Drama. Een van zijn medestudenten was Daniel ‘James Bond’ Craig. Hij heeft al snel enkele televisierollen beet. Zijn grote internationale doorbraak volgt dankzij zijn tweede samenwerking met regisseur Danny Boyle. In Trainspotting (1996) verwoordt Ewan McGregor als Mark Renton de uitzichtloosheid van een verloren generatie. De film wordt een internationale hit en staat hoog in de obligatoire lijstjes (Top 100 Best British Films…).

“You can’t imagine what it felt like in the mid-’90’s, to be the star of that film, to be part of that British youth culture, with Oasis and Trainspotting and all of that. It was a heady time.”

Drie jaar later wordt McGregor gecast als Obi Wan Kenobi in Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999). Grappig detail is dat zijn oom, Denis Lawson, een rol had in de eerste Star Wars films. Mede door zijn invloed besloot Ewan acteur te worden. Sinds Star Wars werkte McGregor samen met Baz Luhrmann (Moulin Rouge! (2001)), Ridley Scott (Black Hawk Down (2001)), Tim Burton (Big Fish (2003)) and many, many more.

Twentieth Century Fox

McGregor is een enorm productieve acteur, hij volgt een strak stramien van ongeveer een 3-tal films per jaar. De kwaliteit van zijn rollen is soms navenant, McGregor is niet de acteur die door filmcritici steevast de hoogte in geprezen wordt. In verhouding tot zijn filmografie viel hij (nog) niet vaak in de prijzen.

McGregor staat bekend om zijn ondeugende glimlach én om zijn naaktscènes. Over dat laatste moet hij tot in den treure vragen beantwoorden in interviews.  Ewan heeft een voorliefde voor motors, samen met zijn beste vriend deed hij een road trip die resulteerde in een televisieserie Long Way Round (2004) met vervolg Long Way Down (2007).
Momenteel kan je hem aan het werk zien in Perfect Sense (2011), McGregor speelt de rol van een epidemiologist die smoorverliefd wordt op het moment dat een mysterieuze epidemie de wereldbevolking ontdoet van haar zintuiglijke waarnemingen. McGregor blijft ondertussen naarstig doorwerken, binnenkort komen ook Salmon Fishing in The Jemen (2011) en Haywire (2011) in de zalen, McGregor vertolkt de lead in beide films. Zal kwantiteit ook kwaliteit zijn? We wachten af.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.