FACTS 2013: een sfeerverslag

FACTS 2013

FACTS 2013

Zaterdag 19 oktober. Een vroege ochtend in Gent. In mijn achterzak: mijn laatste flappen en een toegangsticket voor FACTS 2013. ‘Héhé, zijn we er lekker op tijd bij’, denk ik. Maar dan valt mijn oog op de kolkende mensenmassa. Allemachies, wat een volk! De halve Marvel & DC Comics catalogus, levende Mangaplaatjes, hopen Jedi-ridders, reutelende wandelende doden, en flink wat jongelui wiens eelt op hun vingertoppen heel wat epische game-nachten verraadt.

The biggest comics, sci-fi and anime festival in the Benelux!

Supercalifragilistic

Supercalifragilistic

FACTS was dit jaar alweer aan haar 20ste editie toe. In twee decennia is het evenement tot een ware grootmacht binnen het fantastische genre gegroeid. Traditiegetrouw valt er ook voor de film- & serieliefhebber een en ander te rapen.

Het sci-figenre is goed vertegenwoordigd met Anthony Daniels (C-3PO uit Star Wars) en Michael Shanks (Stargate SG-1). Voor fans van draken en wapengekletter zijn Iain Glen (Game of Thrones) en Manu Bennett (Spartacus, The Hobbit) van de partij.

Mijn twee metgezellen heb ik dan weer vlotjes meekregen met de belofte dat ik ze met mijn Supercalifragilistic street cred tot bij Julie Benz (Dexter, Defiance) en Electra en Elise Avellan, de tweeling uit Machete Kills, zal loodsen. Ik ken werkelijk geen scrupules als het op gezelschap schooien aankomt.

Hoewel ik een aardige Star Wars en Spartacus-fan ben, is er vandaag voor mij maar één naam van betekenis. Michael Biehn, de man die voor eeuwig en altijd Kyle Reese (The Terminator) zal zijn. Ik hou voor het gemak even geen rekening met het feit dat Anton Yelchin in Terminator Salvation ook gestalte aan Kyle Reese gaf. Net zoals ik doorgaans ook vlotjes het bestaan van heel die Terminator Salvation film durf te ontkennen.

Supercalifragilistic

Supercalifragilistic

Eens binnen is het een waar feest. Ik hoef maar een levensgrote TIE fighter en een grabbelbak met comics te zien, of het kind in mij komt naar boven. Niet alleen bij mij. Niets dan gelukkige mensen hier in Flanders Expo.

Door de harde buitenwereld worden de bezoekers van FACTS weleens meewarig bekeken. Gelukkig lijken anime, fantasy, sci-fi en comicsliefhebbers de laatste jaren al wat meer begrip en waardering te oogsten in deze alsmaar ernstigere grote mensenmaatschappij. Ongetwijfeld zal het succes van de tv-reeks The Big Bang Theory en allerhande stripverfilmingen daar iets voor hun zitten. Dat werd tijd.

Want hier lopen geen wereldvreemde gekken rond, maar gepassioneerde liefhebbers en verzamelaars. Goed, hier en daar zit er wel een compleet krankjorume snuiter tussen die denkt dat hij werkelijk een Super Saiyan God is. Maar zulke geesteszieken zijn ook ruim vertegenwoordigd in de Belgische politiek en bedrijfswereld. Bovenal primeert hier de liefde voor het genre.

Nergens komt deze hartstocht zo treffend boven als bij de talrijke cosplayers. Er kruipt heel wat tijd en toewijding in de perfecte cosplay-outfit en dito attributen. Me bij klaren dag verkleden in pakweg Gambit is, hoewel ik mijn geboortewieg in de Aalsterse Carnavalstad staan heb, alsnog een brug te ver. In de plaats daarvan heb ik mijn Robocop T-shirt aan. Een aardige practical joke, gezien ik een glimp van mijn favoriete Terminator-acteur, Michael Biehn, wil opvangen.

Manu Bennett

Supercalifragilistic

Zoals gebruikelijk bij dit soort evenementen, dient de bezoeker te betalen voor een handtekening en fotosessie met zijn idool. Zo groot is mijn adoratie voor die Biehn nu precies ook weer niet. Gelukkig is het toegestaan om vanop afstand foto’s van de gastacteurs te nemen. Een aardje naar zijn vaartje voor mijn Canon.

Voor het gemak doe ik of ik niet kan lezen en het verbodsbordje ‘geen flitsen’ niet heb opgemerkt. Het gaat goed. Flits, flits, flits. Al moeten we voorzichtig zijn. Die Manu ‘Crixus the Undefeated Gaul’ Bennet ziet eruit alsof hij in een wip je arm breekt alsof het een luciferhoutje is.

Doch, Bennett blijkt een ware gentleman te zijn. Maar dan duikt een Juggernaut van een securityman op. ‘Of we pottomme niet kunnen lezen?’, brult hij ons toe, in een accent dat een jeugd in Den Haag laat vermoeden.

FACTS 2013 180

Supercalifragilistic

Snel kiezen we het hazenpad. In het ontstane tumult kan een van mijn medecompanen nog gauw een wazige foto van Julie Benz nemen. Holywoodpaparazzi is er niets tegen.

De rest van de dag geven we onze ogen de kost aan de vele kleurrijke standen. We nuttigen nog enkele Cuvées de Trolls — welk ander bier zou op een beurs als deze kunnen passen?  — en nemen voldaan de trein terug naar huis.

Zacht streel ik de puntgave glanzende kaft van mijn aangekochte comics. Later die nacht zal ik de slaap niet kunnen vatten, omdat ik me blijf afvragen of ik toch niet die 30 cm grote action figure van Obi-Wan Kenobi had moeten kopen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.