Great performances: Allessandro Morace in Anche Libero va Bene

Anche Libero Va Bene

Homescreen

“Never work with children or animals”, aldus de notoire kindervriend W.C. Fields. Gênante voorbeelden genoeg van tenenkrullend slecht acterende kinderen om Fields gelijk te geven. Maar nu en dan komt er eentje voorbij die overeind blijft naast de volwassen acteurs of ze zelfs recht naar huis speelt.

Christian Bale in Empire of the Sun, Haley Joel Osment in the Sixth Sense, Abigail Breslin in Little Miss Sunshine, Anna Paquin in the Piano, Kirsten Dunst in Interview with a Vampire.  Aan dat lijstje wil ik Allessandro Morace toevoegen. Allessandro who?

Allessandro Morace speelt in Anche Libero Va Bene (2006) Tomasso. Samen met zijn vader en zijn zus maakt hij woelige tijden door na het vertrek van zijn moeder. Tommi is elf jaar en torst de wereld al op zijn schouders. Zijn vader zit vol goede bedoelingen maar hij is onberekenbaar, koppig en opvliegend. Zijn moeder is labiel en onbetrouwbaar. Zijn puberzus stelt zijn geduld op de proef. Geen wonder dat Tommi zijn toevlucht zoekt bij de onderburen of zich terugtrekt op het dak van het appartementsgebouw.

Homescreen

In de handen van een mindere regisseur of mindere acteurs zou dit het niveau van een weekendfilm niet overstijgen. Kim Rossi Stuart pakt het sober aan. De casting van Allessandro Morace als Tommi is een schot in de roos. Morace laat een zelden geziene naturel zien. Hij hoeft niet veel te doen om de kijker mee te zuigen in zijn wereld. Zijn gezicht is in de meeste scenes tamelijk expressieloos, maar je weet wat er in hem omgaat.

Tommi is overgeschakeld op overlevingsmodus (zo’n beetje als Cyril in Le Gamin au vélo). Hij observeert en houdt afstand. Als zijn moeder kortstondig op het toneel verschijnt, weet hij dat ze ook deze keer niet gaat blijven. Als zijn vader weer eens door het lint gaat en een broodnodige werkopdracht verknalt, is hij de enige die de situatie ziet zoals ze is.

Anche Libero Va Bene is het regiedebuut van de Italiaanse acteur Kim Rossi Stuart. Hij schreef mee het scenario en neemt de rol van de vader voor zijn rekening. Zijn film werd meermaals bekroond.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.