Great Performances: Jack Lemmon in Billy Wilders The Apartment

Nova Film

Nova Film

Mag ik een heel oude film van onder het stof halen? Jack Lemmon en Billy Wilder zorgden samen meermaals voor vuurwerk, maar The Apartment (1960) is wat mij betreft het absolute hoogtepunt. Ik bevind me in goed gezelschap: Kevin Spacey verwees uitdrukkelijk naar Jack Lemmons rol in the Apartment in zijn Oscar speech.

Er zijn foute mannen waar vrouwen en masse voor vallen, en er zijn good guys waar ze louter vriendschappelijke gevoelens voor koesteren. Zo ook in deze film. Jack Lemmon is CC “Bud” Baxter, een good guy in het kwadraat: hij leent zijn appartement uit aan collega’s voor hun slippertjes. Hij wacht buiten in de kou tot ze klaar zijn, ruimt de rommel op en vult de drank aan. Zijn buren denken dat hij er een heel actief sexleven op na houdt.

Alles loopt op wieltjes en Bud maakt promotie. Tot hij Fran Kubelik (mooie rol van de jonge Shirley MacLaine) in zijn bed vindt met een overdosis pillen in haar maag. Fran is liftmeisje in de verzekeringsmaatschappij waar ook Bud werkt, en heeft een affaire met zijn hypocriete baas (Fred MacMurray). Bud krijgt Fran samen met zijn buurman/dokter weer op de been, en doet alles om haar op te beuren.

Fran: Why can’t I ever fall in love with someone nice like you?

Bud: Yeah, well, that’s the way it crumbles, cookie-wise.

Het script is scherp en de dialogen sprankelen. Maar het zijn Jack Lemmons onnavolgbare mimiek en aanstekelijke energie die van deze film een meesterwerk maken.

In één van mijn lievelingsscenes kookt Lemmon spaghetti voor MacLaine en gebruikt een tennisracket als vergiet. Hij is blij als een kind.

Bud: Me, I used to live like Robinson Crusoe, I mean shipwrecked among eight million people. Then, one day I saw a footprint in the sand, and there you were. It’s a wonderful thing, dinner for two.

Fran: You usually eat alone?

Bud: Oh no. Sometimes I have dinner with Ed Sullivan, sometimes Dinah Shore or Perry Como. The other night, I had dinner with Mae West.

Laat je niet vangen aan het romcomgehalte van de synopsis. Geen kus te bespeuren in deze soms weinig Hollywoods aandoende, vrij donkere film. Jack Lemmon zelf beschouwde The Apartment trouwens niet als een komedie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.