Johnny Depp op speed dial

Dark Shadows

Warner

De weg naar succes was vol bochten en heuvels voor Johnny Depp. Oorspronkelijk wou hij een rockster worden, maar die droom verging al snel doordat zijn band uit elkaar ging. Als jonge acteur verloor hij zijn geloofwaardigheid toen al jong hij een tieneridool werd. Slechts door zijn idool status te negeren en zich jarenlang op te werken via underground cinema, werd hij de beroemde, bohemiaanse acteur zoals we hem vandaag kennen. Wie zin heeft om Johnny Depp op groot scherm te zien kan nog steeds naar de komedie Dark Shadows van Tim Burton, waarin Depp een vampier speelt die na honderden jaren te hebben geslapen wakker word in het Amerika van de jaren zeventig. Depp word vergezeld door zijn gekende tegenspeelster en vrouw van Tim Burton: Helena Bonham Carter. Als je er hierna niet genoeg van kan krijgen om deze twee samen op groot scherm te zien, zit je trouwens ook voor 2013 al goed, want beiden hebben dan een belangrijke rol in The Lone Ranger.

Johnny Depp werd geboren in 1963 als John Christopher Depp de tweede in Kentucky. Als kind ontdekte Johnny Depp al snel zijn rebels kantje. Ooit werd hij een dag van school geschorst omdat hij zijn blote kont had getoond aan de turnleraar. Op zijn twaalfde startte hij met roken, softdrugs en deed hij aan winkeldiefstal. Als twintigjarige zanger trouwde Depp met een make-up artieste. Zij toonde hem de weg van het acteren en bracht hem in contact met Nicolas Cage. Zo kreeg Depp in 1984 zijn eerste filmrol in A Nightmare On Elm Street, waarin hij het knappe vriendje speelt dat wordt opgegeten door zijn eigen bed.

Fox

Zijn grote doorbraak op televisie kwam enkele jaren later toen de ondertussen gescheiden Johnny Depp een rol aangeboden kreeg in 21, Jump Street. Depp nam de rol van politieagent Tom Hanson weifelend aan. Deze rol bombardeerde Depp tot een waar tieneridool. Depp ontving 10.000 fanbrieven per maand en posters van hem sierden bijna alle Amerikaanse meisjeskamers. Het was Depps wanhopige poging dit imago te ontvluchtten die hem zou leiden tot de belangrijkste regisseur voor zijn carrière: de extravagante Tim Burton. Hun eerste samenwerking was Edward Scissorhands. Opeens bewees Depp dat hij enkel niet afhankelijk was van zijn looks. Met rechtopstaande haren, een wit gezicht vol littekens en scharen als handen toont Johnny Depp wat hij echt kon. Schijnbaar zonder moeite stal hij de spotlight van zijn collega en toenmalige verloofde Winona Ryder.

In de jaren negentig bleef Depps carriere als gerespecteerd acteur groeien dankzij geweldige films zoals What’s Eating Gilbert Grape, Ed Wood, Dead Man en het spannende undercover drama Donnie Brasco. Hoewel Johnny Depp in deze jaren de jaloezie opwekte van veel mannen door  zijn carrière en zijn relatie met Kate Moss, ging zijn privé-leven niet van een leien dakje. Depp zat zwaar aan de drank en drugs, en werd meerdere keren veroordeeld voor vechten met personeel of papparazi of voor het vernietigen van een hotelkamer. Het was pas toen Depp in 1998 trouwde met de negen jaar jongere Vanessa Paradis, dat zijn privé-leven wat kalmer werd. Met Vanessa verhuisde hij ook naar Frankrijk en kreeg hij twee kinderen. Op filmvlak liet Depp het pretty-boy imago van voorheen zo ver mogelijk achter zich en speelde hij op dat moment de rol van de kale Raoul Duke in het magistrale Fear and Loathing in Las Vegas.

Buena Vista

Hoewel hij, met zijn imago in het achterhoofd, zijn filmrollen met veel zorg kiest, is Depp op de set heel wat minder serieus. Hij staat erom bekend dat hij graag improviseert en collega’s aan het lachen maakt met imitaties. Hij daagde een jonge Leonardo DiCaprio ooit uit om voor 100 dollar een rotte tomaat te eten, wat deze laatste ook deed. Als zijn grapjes niet werken heeft Depp ook nog zijn trouwe schetenmachine, die hij onder andere bijhad tijdens het maken van Finding Neverland en Blow. Zijn voorkeur voor grapjes en improvisatie op de set is trouwens ten volle benut tijdens het maken van Rango, waar men Depp urenlang samen met de andere stemmenacteurs liet improviseren aan de hand van korte verhaalschetsen. Een vrij groot deel van de dialogen uit de film zijn zo ontstaan.

De dag van vandaag staat Johnny Depp, zeker bij de jongere kijkers, vooral bekend om twee dingen. Zijn veelvuldige samenwerkingen met Tim Burton en zijn vertolking van Jack Sparrow. Na hun allereerste samenwerking bij Edward Scissorhands bleven Tim Burton en Johnny Depp vrienden. Burton doet vaak beroep op Depp wanneer hij een hoofdrol zoekt voor zijn nieuwste film. Dit gebeurt wel vaker in Hollywood maar Burton heeft Depp volgens ons op speed dial tijdens het castingsproces. Van veertien films die Burton zelf regisseerde zijn er niet minder dan acht waarin Depp meespeelt of een stem inspreekt.

Walt Disney Pictures

Mogelijk deels dankzij Burton is Johnny Depp ook binnengeraakt bij Disney, waar hij de kans kreeg deel te nemen aan Pirates of the Caribbean. Op dat moment hadden piratenfilms al jaren geen geweldige box office scores geplaatst. Depp ging ook enkel akkoord op voorwaarde dat hij het personage mocht vervormen en aanpassen naar zijn smaak. Omdat de populariteit van een piratenfilm oorspronkelijk toch een beetje een wilde gok was, kreeg hij van Disney hiertoe de kans. Depp aarzelde geen moment en zette een onvergetelijke, voortdurend zwalkende Jack Sparrow neer en de piratenhype was geboren.

Ironisch genoeg was er niets meer nodig dan Jack Sparrow om Depp in één klap weer tot een tieneridool te promoveren. Ditmaal lijkt het hem echter niet zo te storen als de vorige keer want na vier afleveringen in de piratencyclus staan er nu plannen klaar voor een vijfde en misschien zelfs een zesde deel, allemaal met Johnny Depp. Fans van de acteur of het personage Jack Sparrow kunnen dus hun hartje ophalen: Depp is nog lang niet klaar met Hollywood.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.