Oscar voor Beste Acteur

NBC

NBC

Hij heeft er lang op mogen wachten, maar eindelijk is het zover! Leonardo DiCaprio heeft de Oscar voor Beste Acteur gekregen. Na vijf Oscarnominaties die op niets uitdraaiden, haalde Leo zijn prijs dan toch eindelijk binnen voor zijn vertolking in The Revenant. Ter ere van zijn langverwachte overwinning: de andere films waarvoor Leo genomineerd werd.

We weten al langer dan vandaag dat Leonardo DiCaprio een uitzonderlijk getalenteerde acteur is. Ik ga er gemakshalve van uit dat iedereen daar zo over denkt en uiteraard kan je er een andere mening op nahouden, maar voor deze vier films kreeg hij in ieder geval ook reeds een nominatie:

1. What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Paramount Pictures

Paramount Pictures

Toen Leonardo DiCaprio voor de eerste keer genomineerd werd, was hij slechts 20 jaar oud. Het was ook de enige Oscarnominatie die What’s Eating Gilbert Grape van de Zweedse regisseur Lasse Hallström kreeg. De erkenning was verdiend, want Leo was zeer overtuigend als een mentaal gehandicapte tiener. De Oscar ging echter naar Tommy Lee Jones voor The Fugitive.

What’s Eating Gilbert Grape gaat over een simpele familie in een klein Amerikaans stadje. Het hoofdpersonage Gilbert (Johnny Depp) is niet bepaald gelukkig, maar hij doet zijn best om voor zijn zwaarlijvige moeder (Darlene Cates) en zijn zwakzinnige broer (DiCaprio) te zorgen.

2. The Aviator (2004)

Warner Bros.

Warner Bros.

11 jaar later werd Leo voor het eerst genomineerd als Beste Acteur in een Hoofdrol voor Martin Scorsese’s The Aviator. De Oscar ging toen naar Jamie Foxx voor zijn rol in Ray. The Aviator is een fantastische film mét een fantastische DiCaprio.

The Aviator is een biografisch drama over de legendarische, obsessief-compulsieve regisseur en piloot Howard Hughes (DiCaprio). Door zijn moeder ontwikkelde hij al op jonge leeftijd zware smetvrees. De film begint met een scène waarin Hughes een van Scorsese’s favoriete films Hell’s Angels draait.

3. Blood Diamond (2006)

Warner Bros.

Warner Bros.

In 2007 werd DiCaprio opnieuw genomineerd als Beste Acteur in een Hoofdrol voor zijn rol in Blood Diamond, een avonturendrama van Edward Zwick. Forest Whitaker heeft de prijs uiteindelijk in de wacht gesleept dankzij zijn uitstekende vertolking van dictator Idi Amin in The Last King of Scotland. Jammer voor Leo natuurlijk.

De titel Blood Diamond verwijst naar de bloeddiamanten die afkomstig zijn uit conflictgebieden in Afrika. De opbrengst van zo’n diamantverkoop wordt gebruikt om rebellengroeperingen te financieren. De film speelt zich dan ook af ten tijde van de burgeroorlog in Sierra Leone, West-Afrika. Solomon Vandy (Djimon Hounsou) en Danny Archer (DiCaprio) werken samen om een zeldzame diamant te vinden die Solomon begraven heeft.

4. The Wolf of Wall Street (2013)

KFD

KFD

De regelmatige samenwerking met Martin Scorsese heeft voor DiCaprio alleen maar voordelen gehad. Zo werd hij dankzij Scorsese’s The Wolf of Wall Street niet één, maar twee keer genomineerd voor een Oscar! Voor Beste Acteur in een Hoofdrol en voor Beste Film van het Jaar samen met Emma Tillinger Koskoff, Joey McFarland en Martin Scorsese.

De eerste Oscar ging helaas naar Matthew McConaughey voor Dallas Buyers Club en de tweede naar Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Steve McQueen en Anthony Katagas voor 12 Years a Slave. Dit is trouwens de eerste film geregisseerd door een zwarte regisseur (McQueen) en geschreven door een Afro-Amerikaanse scenarist (John Ridley) die een Oscar voor Beste Film kreeg. We kunnen in dit geval dus echt niet boos zijn omwille van het feit dat Leo andermaal met lege handen achterbleef.

The Wolf of Wall Street staat waarschijnlijk nog heel goed in ons gezamenlijke geheugen gegrift. Als je echter één van die enkelingen bent die de film nog niet gezien hebben, dan weet je zeker wat te doen het komende weekend.

And on the 2015th year God created The Revenant and it was good! God, Alejandro González Iñárritu, it’s all good. We wensen Leonardo DiCaprio alleszins een dikke proficiat! You finally did it!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.