Spotlight: Bryan Cranston

AMC

Sommigen kennen hem als chemieleraar/drugsbaron Walter White uit de hitserie Breaking Bad. Anderen kennen hem misschien beter als papa Hal uit Malcolm in the Middle. Eén ding is zeker: comedy of drama, Bryan Cranston is een fantastisch acteur. Naast zijn drie Golden Globe-nominaties heeft hij al drie jaar op rij de Emmy afgesnoept van Jon Hamm (Don Draper in Mad Men).

Zoals veel tv- en filmacteurs is Cranston begonnen met theater. Vervolgens was hij te zien in reclamefilmpjes van o.a. Lay’s en deed hij stemmetjes voor gedubde versies van Japanse anime. Na enkele bijrollen in Seinfeld, The King of Queens, en Saving Private Ryan, kreeg hij een hoofdrol in Malcolm in the Middle. Cranston vertolkte Hal, de vader van het gestoorde gezin. Zeven seizoenen lang (van 2000 t.e.m. 2006) konden we lachen met Hal, zijn vrouw Lois, en zijn kinderen Malcolm, Reese, Dewey en Francis.

Universal

Een paar bijrollen later (The X-Files, How I Met Your Mother, Little Miss Sunshine) schitterde Bryan in het magnifieke Breaking Bad, dat nu reeds bezig is aan een vijfde seizoen. De brave huisvader en chemieleraar Walter White krijgt te horen dat hij kanker heeft. Dus wat doet hij? Om de behandeling van zijn ziekte te kunnen betalen, start hij zijn eigen crystal meth-business. Hij doet dat samen met oud-leerling Jesse Pinkman én zonder zijn vrouw Skyler daarover in te lichten. Walter krijgt te maken met allerlei gure types, en als dat nog niet voor genoeg spanning zorgt: zijn schoonbroer werkt bij de DEA.

Dank zij Breaking Bad komt Bryan Cranston de laatste tijd meer in de spotlight. Hij speelde naast Ryan Gosling in Drive, in Contagion van Steven Soderbergh, in Rock of Ages, en nu ook in de remake van Total Recall. Maar voor de fans van Breaking Bad is en blijft hij Walter White. Het vijfde seizoen wordt het laatste seizoen. Bryan maakt ook dit jaar kans op een Emmy. Dit jaar worden de Primetime Emmy’s uitgereikt op zondag 23 september. De concurrentie is groot: niet enkel Jon Hamm, maar ook Steve Buscemi (Boardwalk Empire), Damian Lewis (Homeland) en Michael C. Hall (Dexter) zullen proberen de machtige Bryan Cranston van de troon te stoten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.