Spotlight: Will Smith

Will Smith

Columbia Pictures

We kennen hem het best als acteur in talrijke films. De man is echter een soort artistieke duizendpoot. Zo heeft hij ook een bescheiden carrière als rapper gehad. En al sinds zijn eerste films houdt hij zich ook bezig met het produceren van films. Willard Christopher Smith Jr., of kortweg Will Smith heeft er ondertussen al een behoorlijke carrière opzitten. Enkele maanden geleden was hij voor het eerst in een aantal jaren terug op het grote scherm te zien in Men In Black 3 (2012). Deze komt binnen enkele dagen uit op dvd en blu-ray. En het ziet er bovendien naar uit dat we Smith de komende jaren weer wat vaker zullen tegenkomen.  Reden genoeg voor Supercalifragilistic om ‘The Fresh Prince’ in de schijnwerpers te zetten.

Warner

The Fresh Prince of Bel-Air (1990-1996) is nog steeds ontzettend populair. Zo bleek nog in The Graham Norton Show waar Smith te gast was. Ook zijn vlotheid is hij duidelijk niet kwijt geraakt. Zowel in het vernoemde optreden als in andere talkshows waar hij te gast is steelt The Fresh Prince nog steeds de show. Ook recent nog in de show van Ellen Degeneres. Zijn muziekdromen heeft hij ondertussen wel opgeborgen. Geen onverstandige keuze als je zijn acteerprestaties met de muzikale vergelijkt. Op de soundtracks van films waar hij in mee speelt is Smith wel nog regelmatig te horen. Hiermee had hij soms meer succes dan met zijn eigen singles. Zijn grootste hits waren bijvoorbeeld Wild Wild West en Men In Black.

Will acteercarrière kwam sterk uit de startblokken me Bad Boys (1995) en Independence Day (1996)  met een wereldwijde opbrengst van maar liefst 817,400,891 dollar! In deze alien-shooter is Smith samen met Jeff Goldblum de laatste hoop voor de mensheid.

 “He said: remember what I told you? You put your mind to it, it’s no luck it’s what you create! I said: yeah dad I remember. He said: man that’s bullshit you’re the luckiest motherf*cker I’ve known in my life!”

Will Smith

Warner Bros.

Financieel bleek Smith na Independence Day  een sleutel tot succes. Van alle films waar hij tussen 1996 en 2008 in meespeelt haalden enkel The Legend of Bagger Vance (2000), Ali (2001) en Seven Pounds (2008) minder dan 100 miljoen dollar binnen. Over de inhoudelijke successen van de films valt te discussiëren. Toch zou ik durven zeggen dat de commerciële films waarin hij speelt over het algemeen van betere kwaliteit zijn dan de doordeweekse Hollywood blockbuster. Hierbij denk ik aan films als Enemy of the State (1998), I am Legend (2007), The Pursuit of Happyness (2006) en I, Robot (2004). Over Seven Pounds(2008) is heel wat discussie. Een onrealistische  en te geforceerde poging tot emotioneel drama volgens sommigen, een eye-opener voor anderen. Feit is dat deze prent velen heeft beroerd.

Anderzijds valt niet te ontkennen dat er een aantal mindere goden op Wills lijstje staan. Wild Wild West (1999) was een magere adaptatie van de gelijknamige western-serie. Over the top en niet te redden door de humor die er in zit. Men In Black (1997) kon nog bekoren door zijn geslaagde inbreng van humor in het sciencefictiongenre. In Men In Black II (2002) zit echter te weinig vernieuwing om te boeien. Hetzelfde verhaal gaat op voor Bad Boys en Bad Boys 2 (2003). Hierin vormt Smith samen met Martin Lawrence een duo agenten dat zich nogal gedraagt als… stoute jongens.

“Money and success don’t change people, they simply amplify what’s already there.”

Wanneer we kijken naar de mens Will Smith valt één ding sterk op. Overal waar je hem bezig ziet lijkt hij een joviale vrolijke kerel (ok, hij geeft reporters die iets té intiem worden al eens een mep maar dat terzijde). En toch… Al dat goeds denkt Smith soms ook van zichzelf. Aan zelfvertrouwen heeft hij geen tekort. Deze combinatie brengt snel arrogantie met zich mee. Ook in zijn films vind je dit terug. In films als Bad Boys, Independence Day en Men in Black  was hij een held. In I, Robot, I am Legend en Hancock (2008) wordt hij telkens bijna een soort van Messias. En waar dit nog sciencefiction verhalen zijn wordt het plots heel reëel wanneer hij op een veel menselijkere wijze offers brengt voor anderen in Seven Pounds.

Sony Pictures Releasing

Daarnaast komt Smith ook telkens over als een familieman in hart en nieren. Maar je kunt de vraag stellen of Jaden en Willow Smith op hun leeftijd al zo in de spotlights moeten staan. Zoon Jaden speelde al aan vaders zijde in The Pursuit of Happyness en zal dit binnenkort opnieuw doen in After Earth (2013). Verder speelde hij de hoofdrol in The Karate Kid (2010). Dochter Willow speelde mee in I am Legend. Wie haar kent zal dit misschien ook te danken hebben (nu ja, danken is hier een groot woord) aan haar hits Whip my hair en Do it like me.

“I don’t know what my calling is, but I want to be here for a bigger reason. I strive to be like the greatest people who have ever lived.”

Will Smith is niet iemand die de filmwereld ingrijpend heeft veranderd. Hij heeft aan enkele films meegewerkt die zeker de moeite waard waren. Hij is niet de Messias die hij in sommige van zijn films speelt. Maar al bij al blijf ik Will zien als een goeie vent.Bovendien is Smith iemand die films maakt waar ik persoonlijk zeker van kan genieten. Alleen hoop ik dat ook in de toekomst te kunnen doen. Want de resem sequels die op het programma staan boezemen weinig vertrouwen in. Maar eerst in 2013 nog After Earth. Ik ben benieuwd!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.