The Counselor: Bardem de halve gare

Miramax/20th Century Fox/MGM

Miramax/20th Century Fox/MGM

Life is toch niet alleen music. Bij Studio Brussel maken ze ook graag tijd voor film. Lucky me, want dankzij de radiozender mocht ik de avant-première van The Counselor bijwonen! De indrukwekkende cast had genoeg bij me losgeweekt zodat ik deze drugs-thriller absoluut wou zien. Mijn verwachtingen werden alvast ruimschoots ingelost wat betreft acteerprestaties. Penelope Cruz pakt het publiek wederom in met haar zeer naturelle stijl, vooral de openingsscène laat geen man onberoerd. Deze keer geen heel speciale rol voor Brad Pitt, maar gewoon weer oerdegelijk gespeeld van de man. Geen van beide acteurs zijn echte sleutelfiguren maar ze geven de film het nodige gewicht zodat het geheel, ondanks het warrige verhaal, toch een aangename kijkervaring oplevert.

Fox

Meest opvallend is de rol van de Counselors partner in crime, Reiner, gespeeld door Javier Bardem. De rol van halve gare bad guy lijkt – met No Country for Old Men en Skyfall in het achterhoofd – wel speciaal voor hem geschreven. Bardem speelt een nogal excentrieke crimineel die er een behoorlijk excessieve levensstijl op na houdt. Zoiets is natuurlijk geen uitzondering in drugs-gerelateerde verhalen: stoere kerel, veel geld, waanzinnig huis en te pas en te onpas feestjes met schaars geklede vrouwen. Maar, The Counselor doet er hier een schepje bovenop. Reiner houdt bijvoorbeeld ook twee cheeta’s. Hij en zijn giftige vriendin (Cameron Diaz) hebben namelijk dezelfde voorliefde voor mooie jachttaferelen van moordende cheeta’s. Excentriek genoeg me dunkt. Bardems heerlijke retro-look doet me trouwens een beetje denken aan het haar van Sum 41 zanger Deryck Whibley, wiens kapsel ik als tiener ook nog heb geprobeerd te imiteren – oeps.

Bij Bardems vele lelijke kapsels horen steevast gestoorde personages. De laatste rol in Ridley Scotts The Counselor heeft het meeste weg van zijn Silva uit Skyfall. Bardem maakt er weer eigenhandig een cult-figuur van. Enerzijds de ultieme levensgenieter, anderzijds een getormenteerde en onzekere man – wat zijn Skyfall-schurk ook een van de betere van de afgelopen Bond-films maakte. Het absolute hoogtepunt is natuurlijk Reiners pijnlijke vertelling van het “auto-voorval” (deze scène, goed of slecht, zal snel tot het collectief geheugen behoren). Ook de gelijkenis met Anton Chigurh, de killer uit No Country for Old Men, is niet ver te zoeken gezien The Counselor net als Men een adaptatie is van een Cormac McCarthy verhaal. Bardem mag in deze laatste dan wel niet een hoogst gevaarlijke moordenaar lijken, maar de geestesziekten van beide personages zijn toch sterk gevorderd.

Again, hands down dus voor Javier Bardem die er samen met Penelope en Brad voor zorgt dat The Counselor toch het hoofd boven water houdt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.