Thomas & Martha Wayne: Batmans ouders

Warner Bros.

De belangrijkste aanzet voor de jonge Bruce Wayne om Batman te worden is het trauma dat hij als kind onderging. Na een voorstelling in hartje Gotham City overvalt een aan lager wal geraakte burger het gezin Wayne. Vader Thomas Wayne, een gerespecteerde chirurg en idealistische filantroop, ontwijkt de confrontatie en geeft zijn portefeuille onmiddellijk af. Wanneer de dief zich keert naar moeder Martha Wayne, beschermt Dr. Wayne zijn vrouw. De dief schiet en vermoordt Bruce’ beide ouders.

Warner Bros.

Naargelang de versies verschilt de identiteit van de moordenaar. Tim Burton koos voor Jack Napier (de toekomstige Joker) als verantwoordelijke voor de dood van Batmans ouders. In die versie kan Bruce Wayne zijn ouders wreken door de Joker te klissen. In de klassieke versie is de gangster Joe Chill de moordenaar. De verschillende schrijvers houden bewust Joe Chills motief ambigu. De vraag blijft of Chill schoot in een vlaag van paniek tijdens een moeilijke roofoverval of hij specifiek werd ingehuurd om de Waynes uit te schakelen.

De complottheorie laat natuurlijk de meeste creatieve ruimte toe. Voor zijn Dark Knight-filmtrilogie koos Christopher Nolan echter voor de toevallige moord op twee van de meest prominente burgers van Gotham City. Het drama beïnvloedt het beleid van het stadsbestuur en heeft dus niet enkel gevolgen op de psychologische ontwikkeling van de jonge Bruce, maar ook op het dagelijks leven in de stad

DC Comics

Elke Batman-cyclus benadrukt het belang van het trauma voor het leven van Bruce Wayne en het ontstaan van Batman. In Batman Forever van Joel Schumacher ontleedt psychoanalytica Dr. Meridian (Nicole Kidman) Bruce Waynes persoonlijkheid zelfs aan de hand van Rorschach-inktvlekken. Zijn donkere fascinatie voor vleermuizen komt aan het licht en ze confronteert hem met zijn angsten en obsessies. In Nolans films executeert de lokale maffia Joe Chill vóór Bruce Wayne een kans krijgt wraak te nemen. Dit voorval houdt Bruce uit de criminaliteit maar zadelt hem wel op met de obsessie onrecht koste wat kost te bestrijden.

Na de dood van zijn ouders erft Bruce het familievermogen en het Wayne-landgoed. Onder de goede zorgen van Alfred groeit hij op tot waardige opvolger van zijn vader. Als kind ontdekt Bruce de grot onder het landhuis. Naargelang de versies verschilt ook weer de geschiedenis en de functie van de Batcave. De Waynes zouden er reeds tijdens de Amerikaanse burgeroorlog slaven hebben bevrijd en goederen hebben vervoerd. Vaak stelt Bruce Wayne vast dat zijn vader eveneens de criminelen van Gotham City bestreed onder een geheime identiteit. Batman is één van de enige superhelden die geen superkrachten heeft. Dat gebrek compenseert hij door een quasi onuitputtelijk financieel vermogen dat hij rechtstreeks van zijn ouders erft. Het personage Batman is dus onlosmakelijk verbonden met de ouders en hun tragisch einde.

[imagebrowser id=24]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.