De rimpels van Agent K

MiB3

Sony Pictures

The Good

Tommy Lee Jones is zo’n acteur die er altijd lijkt te zijn geweest. Ook al wordt in Men in Black 3 het verleden van Jones’ personage verkend en wordt zijn rol grotendeels overgenomen door Josh Brolin, is hij op zijn 66ste verre van out. Zijn karakterkop straalt levenservaring en vertrouwen uit en hij kan moeiteloos als hoofdpersonage gecast worden. Als typische Texaan is hij op persoonlijk vlak niet echt extravert en krijgen interviewers er doorgaans weinig veelzeggende antwoorden uit. In Paul HaggisIn the Valley of Elah speelt hij een veteraan die op zoek is naar antwoorden over de verdwijning van zijn zoon die ook soldaat is. De kritiek op de Golfoorlog is hard maar genuanceerd en Jones kan de ideale wanhopige vastberadenheid in zijn personage steken om de film te dragen.

Warner Bros. Pictures

The Bad

Vaak is het makkelijker door te breken bij het grote publiek als slechterik. In The Fugitive (gebaseerd op de serie uit de jaren 60) is zijn personage de antagonist in de plot. Ook al is hij niet echt een slechterik, levert de confrontatie met Harrison Ford een aantal memorabele scènes. In Blown Away en Batman Forever (als Harvey Two-Face) zijn de motieven van zijn personages al heel wat minder nobel en speelt hij wel degelijk de psychopathische kaart uit.

The Ugly

Terugtrekkende haarlijn, wangen vol diepe groeven, treurige ogen en overal rimpels en wallen. Een schoonheidsideaal kan je Jones moeilijk noemen, maar net daarmee weet hij te spelen en te scoren. Clint Eastwood moest niet lang nadenken over het casten van Tommy Lee als Air Force kolonel op rust voor zijn nostalgische sciencefiction komedie Space Cowboys. De dialogen tussen de dollende grumpy old men Eastwood, Donald Sutherland, James Garner en Jones zijn grappig en werken goed en geven het hele Space Discovery avontuur iets humaans.

UPI

Voor de rol van sheriff Ed Tom Bell in No Country For Old Men van de broers Coen, kan je je moeilijk een andere acteur inbeelden dan Tommy Lee Jones. Zijn rasechte Texaans accent en lichaamshouding vertellen een verhaal dat misschien zelfs poëtischer is dan de plot van de film. Melancholie en onbegrip druipen van zijn mimiek en het specifieke timbre van zijn stem zindert lang na. Auteur Cormac McCarthy heeft de ideale voorleesstem voor zijn boeken gevonden.

The Boss

Voor wie Lost In Translation heeft gezien, is het geen geheim meer dat er grof geld te verdienen valt in de Japanse reclamewereld voor Amerikaanse sterren. Zo maakte Sean Connery er eerst uitgebreid reclame voor whiskey, reed Leonardo DiCaprio lustig rond in een Suzuki Wagon R en prijkt Jake Gyllenhaal schaamteloos op reclameborden voor muntsigaretten. Maar tegenwoordig is de bekendste Amerikaanse acteur in het land van de rijzende zon Tommy Lee Jones. Sinds 2006 is hij het uithangbord voor Suntory Boss, ofte blikjes koude koffie met melk en suiker. Het concept van de reclamespotjes is het volgende: Alien Jones is op aarde komen leven en probeert zich zo goed en zo kwaad mogelijk aan te passen aan het dagelijkse leven door verschillende jobs aan te nemen. Ook al ziet hij af, op het einde van elke werkdag heeft hij zijn blikje Suntory Boss om zich te troosten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.