Van Boy tot Spider-Man

The Amazing Spider-Man

Columbia

“With great star power comes great responsibility,” een les die Andrew Garfield en Emma Stone leren, nu The Amazing Spider-Man de zalen is binnen geslingerd. Tegenwoordig zijn er namelijk weinig succesvoller manieren voor het opkrikken van je profiel in Hollywood. Een rolletje bemachtigen in een superheldenfilm is bij uitstek de beste. Op een jaar tijd zijn Chris Hemsworth en Tom Hiddleston huishoudnamen geworden, en wellicht niet om hun optredens in respectievelijk Star Trek en Midnight In Paris. Ondanks de verdeelde reacties op The Amazing Spider-Man spreekt het publiek zich vrij unaniem over een iets uit: Garfield en Stone stelen de show met hun individuele charmes en moeiteloze chemie. Dat de kersverse beroemdheden ook nog eens een koppel zijn in het echte leven, zal alleen maar helpen.

Boy A

The Weinstein Company

Beiden timmeren al een tijdje aan de weg, en hun palmares mag er zijn. Na rolletjes in Britse series Sugar Rush en Doctor Who, kreeg Garfield zijn eerste grote film te pakken met Boy A. Daarin vertolkt hij een ex-gevangene die na zijn vrijlating worstelt met spoken uit het verleden. De film ontving vier BAFTA TV Awards. Regisseur John Crowley won beste regisseur van een fictie/entertainmentfilm en Garfield zelf werd beste acteur. In datzelfde jaar werkte Garfield samen met Robert Redford in het politieke drama Lions For Lambs, naast Tom Cruise, Meryl Streep en Redford zelf.

Garfields succes op Britse bodem bleef echter ongewijzigd. Monty Python-regisseur Terry Gilliam castte hem in The Imaginarium Of Doctor Parnassus, als aankondiger van een circusact. De film zou de geschiedenis ingaan als de zwanenzang van wijlen Heath Ledger, wiens personage werd aangevuld door Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell. In een ensemble waar ook nog Christopher Plummer en Tom Waits van uitmaakten, was Garfield het kleinste visje. Hij liet echter een sterke indruk na als de jaloerse Anton, en kon zijn mannetje staan in het bijzijn van een indrukwekkende Ledger.

The Social Network

Columbia

Meer gebalanceerd was zijn aandeel in Never Let Me Go van Mark Romanek en gebaseerd op het gelijknamige boek van Kazuo Ishiguro. Garfield deelde er de spotlight met Carey Mulligan en Keira Knightley. Het tragische verhaal van klonen gekweekt voor organen en hun confrontatie met sterfelijkheid leverde aangrijpend drama op van de drie leads. Garfield werd pas echt een rijzende ster door David Finchers The Social Network en zijn rol als medeoprichter van Facebook Eduardo Saverin. Garfield toonde zijn dramatisch gewicht vooral in een bittere afrekening met Jesse Eisenbergs Mark Zuckerberg en Justin Timberlake’s Sean Parker op de hoofdkantoren van Facebook. Eisenberg domineerde in het Oscarseizoen, en Garfields prestatie bleef ietwat onterecht in zijn schaduw staan. Voorlopig heeft Garfield geen nieuwe projecten op zijn agenda, al zitten sequels van The Amazing Spider-Man er wellicht aan te komen.

[imagebrowser id=23]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.