Vlaamse films op het Filmfestival Gent: Le monde nous appartient

'Le monde nous appartient'

O’Brother Distribution

Le monde nous appartient is bezwaarlijk een “Vlaamse” film te noemen met zijn Franstalige cast en Brussels decor. Toch nemen we hem op in deze lijst, al is het maar om je aan te zetten meer producties van eigen bodem mee te pikken!

De film vertelt het verhaal van Pouga en Julien, twee prille twintigers, die allebei een banaal leventje leiden in de buitenwijken van Brussel. Hoewel ze weinig met elkaar gemeen hebben, worden ze verenigd door hun onzekere toekomst. Julien is een ambitieuze voetballer, wiens weg naar de top niet meteen over rozen verloopt. Pouga is dan weer een dief, die van dure luxewagens zijn specialiteit heft gemaakt. Door het toeval kruisen hun wegen elkaar, maar hun ontmoeting dreigt noodlottige gevolgen te hebben.

De Belgische regisseur Stephan Streker is een voormalig filmcriticus en sportjournalist die na een aantal positief onthaalde kortfilms in 2004 zijn langspeelfilmdebuut maakte met Michel Blanco. Die prent ging over een Brusselaar die naar Los Angeles trekt om er carrière te maken als filmster. Voor Le monde nous appartient kon Streker beschikken over een bijzonder getalenteerde cast. Zo spelen Vincent Rottiers, die vorig jaar nog furore maakte in L’hiver dernier, en revelatie Ymanol Perset respectievelijk Pouga en Julien. De grootste naam op de affiche is Olivier Gourmet, één van de favoriete acteurs van de gebroeders Dardenne, en in 2002 in Cannes bekroond als beste acteur voor zijn rol in Le fils.

Streker bewijst zijn aangeboren filmische flair met een zeer soepele en tegelijk strakke mise-en-scène, met statische long takes waarin hij de Brusselse periferie zeer expressief in beeld brengt. De opmerkelijke score die Ozark Henry voor de film componeerde zit prachtig verweven in het visuele design van de film.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.