Voorspellingen voor de Oscars

Academy Awards

Academy Awards

Laat ons eerlijk zijn: iedereen met een beetje liefde voor film zal je vertellen dat het uiterst zelden gebeurt dat de Oscars – The Academy Awards – ook echt het allerbeste van het afgelopen filmjaar bekronen. Toch blijven het de belangrijkste filmprijzen ter wereld en één van de weinige bekroningen die ook echt een verschil kan maken aan de kassa. Hollywood viert vooral zichzelf aanstaande zondagnacht, maar laat dat het plezier niet bederven. Voor alle belangrijke categorieën lichten we er de grote kanshebbers even uit.

 Beste Film

genomineerd: American SniperBirdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything, Whiplash

20th Century Fox

20th Century Fox

Sinds enkele jaren zijn hier meer dan vijf genomineerden. Selma zou kunnen de onverwachte verrassing zijn hier, maar algemeen wordt aanvaard dat de strijd zal gevoerd worden door Birdman en Boyhood. Het is mooi meegenomen dat het allebei uitstekende films zijn en hoewel ik zelf een lichte voorkeur heb voor Boyhood, lijkt Birdman momenteel de beste kaarten te hebben.

 

 

Beste Regie

genomineerd: Alejandro G. Iñárritu (Birdman) Richard Linklater (Boyhood) Bennett Miller (Foxcatcher) Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) Morten Tyldum ( The Imitation Game)

Twentieth Century Fox

Twentieth Century Fox

Ik sluit me aan bij de vele critici die van oordeel zijn dat het onzin is dat twee verschillende titels beste film en beste regie zouden winnen (wat best wel eens voorvalt). Daarom dezelfde voorspelling: Iñárritu voor Birdman, al is het altijd mogelijk dat men Linklater hier laat winnen indien Boyhood niet beste film wordt en vice versa.

 

 

 

Beste Acteur

genomineerd: Steve Carell (Foxcatcher) Bradley Cooper (American Sniper) Benedict Cumberbatch (The Imitation Game) Michael Keaton (Birdman) Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

20th Century Fox

20th Century Fox

Wellicht de categorie waarvan de winnaar het moeilijkst te voorspellen valt. Carell is een komisch acteur die plots een ander soort rol kiest, iets wat goed kan vallen bij de leden van de Academy. Cooper mag je nooit kansloos achten en veel Amerikaanse kranten tippen Eddie Redmayne als een grote favoriet. Ik zou zeggen Michael Keaton voor Birdman, omdat Hollywood houdt van spectaculaire comebacks, maar ik zal zondagnacht enkel verbaasd zijn mocht Cumberbatch uit de enveloppe komen.

Beste Actrice

genomineerd: Marion Cotillard (Deux Jours, Une Nuit) Felicity Jones (The Theory of Everything) Julianne Moore (Still Alice) Rosamund Pike (Gone Girl) Reese Whiterspoon (Wild)

Warner Bros.

Warner Bros.

De makkelijkste: Julianne Moore. Ja, Cotillard is geweldig in Deux Jours, Une nuit. Ja, Reese Whiterspoon is een onderschatte actrice wanneer ze op haar best is en ja Rosamund Pike zou eventueel kunnen winnen. Toch zal het Moore zijn en dat werd zo langzamerhand wel eens tijd ook.

 

 

Voor de overige categorieën vervalt de volledige lijst met genomineerden en houden we het bij de belangrijkste spelers.

Beste Mannelijke Bijrol

Wellicht de ondergewaardeerde J.K. Simmons voor Whiplash. Outsiders om in het oog te houden zijn Edward Norton (Birdman) en Ethan Hawke (Boyhood)

Beste Vrouwelijke Bijrol

Patricia Arquette voor Boyhood. Emma Stone (Birdman) zou kunnen roet in het eten gooien.

Animatiefilm

Mochten echt enkel filmische kwaliteiten bekroond worden, dan zou The Tale of Princess Kaguya, het magnifieke testament van Isao Takahata moeten winnen. Die kans is klein, de grote favorieten hier zijn How to Train your Dragon 2 en Big Hero 6.

Cinematografie

Hier maakt The Grand Budapest Hotel (terecht) een grote kans. Als het een echte ‘sweep’ wordt voor Birdman, is de kans groot dat de film ook hier wint.

Kostuums

Ook hier maakt The Grand Budapest Hotel een goede kans en lijkt de film ook een logische winnaar.

Montage

Boyhood opnieuw, al is het zeker niet uitgesloten dat American Sniper van Clint Eastwood hier toch met een beeldje gaat lopen.

Documentaire

Finding Vivian Maier deed wel wat stof opwaaien, maar iedereen lijkt het er over eens dat Citizinfour zal winnen.

Korte Documentaire

Wellicht White Earth, maar bijna elk jaar komt hier een verrassing uit de bus.

Muziek

Alexandre Desplat heeft nog steeds geen Oscar gewonnen en maakt dus heel veel kans om ditmaal te winnen met de tintelende score die hij schreef voor The Grand Budapest Hotel. Hij is trouwens ook genomineerd voor The Imitation Game, dus het moet al erg fout lopen als hij nu weer met lege handen naar huis gaat.

Niet-Engelstalige Film

Zelfs de Amerikaanse pers vraagt zich af waarom Deux Jours, Une Nuit niet op het lijstje staat, maar dat ter zijde. De kans is groot dat Leviathan wint, al zijn er twee films die serieuze uitdagers zijn: Wild Tales en Ida.

Make-Up en Hairstyle

Dit lijkt een zekerheid voor The Grand Budapest Hotel.

Titelsong

‘Glory’ , omdat Selma anders zonder beeldje huiswaarts keert.

Production Design

Als The Grand Budapest Hotel één prijs moet winnen is het wel die voor de production design lijkt me. Interstellar zou hier eventueel ook een kans maken.

Kortfilm (tekenfilm)

The Bigger Picture lijkt er sterk bovenuit te steken, maar ook Feast zou een grote kanshebber zijn.

Kortfilm

The Phone Call

Geluidsmontage

Niet zo makkelijk om een gedoodverfde winnaar aan te duiden. Deel drie van The Hobbit lijkt niet veel kans te maken, maar Interstellar, American Sniper en Birdman zijn erg aan elkaar gewaagd. Ik gok hier op American Sniper omdat de film bijzonder populair is in de verenigde Staten en wellicht door de Academy toch met één of twee beeldjes zal bedacht worden.

Geluid

Min of meer hetzelfde lijstje, min of meer dezelfde bedenking. Wellicht hier een andere titel als winnaar en dan is het waarschijnlijk Birdman.

Visuele Effecten

Het lijkt evident dat Interstellar zou winnen, maar meer en meer lijkt het er op dat Dawn of the Planet of the Apes de grote kanshebber is.

Scenario (adaptatie)

Persoonlijk zou ik hier kiezen voor Inherent Vice van Paul Thomas Anderson . De kans is groot dat het The Theory of Everything wordt.

Scenario (origineel)

Ook hier weer de twee grote prijsbeesten (Boyhood en Birdman) die sowieso altijd kans maken, maar Foxcatcher lijkt hier toch een lichte favoriet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.