1939: Gone with the Wind

MGM

MGM

Wat is er leuker dan je valentijnsweekend afsluiten met een oerdegelijke romantische klassieker. Niets toch? Dat dachten wij ook zo. Daarom richten we in onze retroreeks vandaag de spotlight op een van de meest epische liefdeshistories ooit: die van Scarlett en Rhett in Gone with the Wind. Deze Hollywood-classic mag dit jaar 75 kaarsjes uitblazen.

Gone with the Wind is gebaseerd op de gelijknamige roman van Pulitzerwinnaar Margaret Mitchell uit 1936 en speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) woont met haar ouders en zussen op hun kantoenplantage Tara in Georgia. Scarlett is een aantrekkelijke, pittige jonge vrouw met tien aanbidders aan elke vinger. Er is echter maar één man op wie ze echt smoor is: Ashley Wilkes (Leslie Howard). Wanneer ze te horen krijgt dat die op trouwen staat met zijn ietwat seutige nicht Melanie (Olivia de Havilland), is Scarlett onthutst. Van colère besluit ze te trouwen met Melanies verlegen broer Charles.

MGM

Ondertussen leert ze ook de charmante Rhett Butler (Clark Gable met stijlvolle snor) kennen. Wanneer Scarletts echtgenoot sneuvelt in de oorlog, laat Rhett haar weten dat hij haar voor zich wil winnen. Een plan dat Scarlett weglacht. Maar nadat Rhett Scarlett uit het belegerde Atlanta redt, ze de plantage van haar familie weer draaiende krijgt, en haar tweede, rijke echtgenoot overlijdt, stappen de twee dan toch in het huwelijksbootje. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar Scarlett smacht nog steeds naar haar jeugdliefde Ashley. En zo dreigt ze Rhett, de enige man die oprecht van haar houdt, alsnog kwijt te spelen. Je ziet het al: dit paar had net zo goed in ons valentijnslijstje van disfunctionele filmkoppels kunnen staan.

Gone with the Wind was meteen een gigantisch succes. De première van de film in Atlanta werd een heus evenement met 3 dagen van festiviteiten. Er kwamen niet minder dan 1 miljoen mensen op af. Bij zijn release bracht de film maar liefst 32 miljoen dollar in het laatje. En maar goed ook. De productie van Gone with the Wind had namelijk stukken van mensen gekost: het was op dat moment de duurste film ooit gemaakt na Ben-Hur. Het maken van de film ging bovendien niet zonder slag of stoot.

MGM

Zo werkten niet minder dan 3 regisseurs aan de film. George Cukor was bijna 2 jaar lang betrokken bij het preproductieproces, maar amper 3 weken nadat de opnames van start gingen, verving producer David O. Selznick hem al door Victor Fleming. Regisseur Sam Wood mocht 2 weken invallen toen Fleming, die ondertussen ook aan The Wizard of Oz werkte, tijdelijk moest opgeven door oververmoeidheid. Ook het script van Gone with the Wind ging door vele handen.

Vooral de castingprocedure voor de film was een werk van lange adem. Het duurde 2 jaar voor Selznick Clark Gable aan de haak sloeg. En voor de rol van Scarlett O’Hara waren er liefst 1400 gegadigden. Maar het resultaat van de uitgebreide casting call loonde de moeite. Vivien Leigh is zonder twijfel een van de sterkste punten van de film. Haar Scarlett is een rebelse, manipulatieve vrouw die toch sympathie weet op te wekken bij de kijker. De perfecte girl you love to hate.

MGM

Gone with the Wind werd niet alleen een commercieel succes. Ook de critici konden de film wel smaken. Uiteindelijk sleepte Gone with the Wind 8 Oscars in de wacht, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario en Beste Actrice. Een record op dat moment. Hoewel recensenten de ambitie van de film prezen, waren de meningen niet uitsluitend positief. “The result is a film which is a major event in the history of the industry but only a minor achievement in motion-picture art,” zo liet criticus Franz Hoellering van The Nation optekenen. Een belangrijk punt van kritiek was de lengte van de film. Met zijn speelduur van bijna 4 uur is Gone with the Wind inderdaad een zware brok om te verteren (niet voor niets wilde producer Selznick de film ooit opsplitsen in twee delen). De makers hadden gerust nog wat kunnen knippen in het verhaal van schrijfster Margaret Mitchell.

Maar de meeste commentaar kwam er op de manier waarop de film zwarten afschildert. De zwarte gemeenschap beschuldigde de makers ervan dat ze slavernij verheerlijkten en de slaven afbeeldden als stereotypische zwarte personages. Anderen argumenteerden dat de film zorgde voor een betere aansluiting van Hollywood met het zwarte publiek. Gone with the Wind leverde Hattie McDaniel, die slavin Mammy vertolkte, zelfs de eerste Academy Award ooit voor een Afro-Amerikaanse actrice op. Tijdens de Oscaruitreiking mocht McDaniel wel niet bij haar blanke medeacteurs zitten. Hollywood had dus nog wel een hele weg af te leggen.

Al bij al is Gone with the Wind een mijlpaal in de filmgeschiedenis die je moet gezien hebben. Of het daarom ook een van de beste films ooit is? Frankly, my dear, we don’t give a damn. Lang uitgerokken of niet, de tragische romance van Scarlett en Rhett is 75 jaar later nog even meeslepend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.