1985: The Breakfast Club

The Breakfast Club

Universal Pictures Benelux

Het is zover: het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Hét moment om The Breakfast Club nog eens uit onze filmkast te halen. De ultieme high school-klassieker mag dit jaar 30 kaarsjes uitblazen. Hiep hiep hoera!

In de jaren tachtig was regisseur John Hughes de koning van de tienerfilm. Films als Sixteen Candles en Ferris Bueller’s Day Off nestelden zich stevig in het filmgeheugen van de Amerikaanse jeugd. Hughes’ bekendste teen flick is ongetwijfeld The Breakfast Club.

The Breakfast Club

Universal Pictures Benelux

Zaterdagochtend. In de bibliotheek van Shermer High School moeten 5 leerlingen nablijven: de beauty queen, de sportieveling, de nerd, de rebel en de freak (gespeeld door Brat Pack-leden Molly Ringwald, Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson en Ally Sheedy). Ze lijken niks gemeen te hebben. Maar in de loop van de dag ontdekken ze natuurlijk dat ze toch niet zo verschillend zijn. Meisje of jongen, populair of teruggetrokken – allemaal hebben ze hun problemen.

We’re all pretty bizarre. Some of us are just better at hiding it, that’s all.

Dat klinkt allemaal behoorlijk cheesy – en is het ook wel. Toch wordt deze coming-of-age-prent nooit zo zoetsappig dat je naar de afstandsbediening grijpt. Oké, de personages bespreken hun first world problems met wel heel veel gevoel voor dramatiek. Maar hey: het zijn tieners. Daardoor voelen de emoties nooit onoprecht aan.

The Breakfast Club

Universal Pictures Benelux

The Breakfast Club raakte dan ook een snaar bij pubers aller landen. Tot vandaag blijft het een van de meest geliefde high school-films. De iconische fragmenten uit de prent worden nog steeds gekopieerd en geparodieerd. Denk maar aan de dansscène in de bibliotheek, die onlangs nog nagebootst werd in Ted 2.

Maar het meest memorabel blijft natuurlijk het slot van de film. Judd Nelson weet een kus los te weken van het populairste meisje van de school. Zegevierend schrijdt hij over het football-veld. De beginnoten van Simple Minds’ Don’t You (Forget About Me) weerklinken, en Nelsons vuist gaat triomfantelijk de lucht in. Een van de beroemdste muzikale momenten in de filmgeschiedenis.

The Breakfast Club is het perfecte stukje filmnostalgie om je zomervakantie af te sluiten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.