1986: Ferris Bueller’s Day Off

Ferris Bueller's Day Off

Paramount Pictures

Magali

Magali

Het is intussen 30 jaar geleden dat Matthew Broderick in de huid kroop van Ferris Bueller, een tiener die besluit een dag te spijbelen samen met zijn liefje en beste vriend. Met een score van bijna 8 op 10 op IMDb blijft Ferris Bueller’s Day Off nog steeds een onderhoudende komedie.

Regie: John Hughes
Cast: Matthew Broderick, Mia Sara, Alan Ruck, Jeffrey Jones, Jennifer Grey
Muziek: Ira Newborn, Arthur Baker, John Robie

De premisse van Ferris Bueller is nochtans simpel: een middelbare scholier (Matthew Broderick) verkiest een vrije dag boven in de schoolbanken zitten en neemt zijn liefje Sloane Peterson (Mia Sara) en zijn beste vriend Cameron Frye (Alan Ruck) op sleeptouw. Om thuis te kunnen blijven, doet Ferris alsof hij ziek is. Dat is niet overtuigend genoeg voor zijn zus Jeannie (Jennifer Grey) en schooldirecteur Edward Rooney (Jeffrey Jones), die het op zich neemt om de drie studenten op heterdaad te betrappen.

Ferris Bueller's Day Off

Paramount Pictures

Ondertussen ‘leent’ Ferris de dure cabrio van Camerons vader om Chicago te verkennen. Hun tocht leidt hen onder andere langs stadsmonumenten, het museum en een Frans restaurant. Onderwijl werkt directeur Rooney zichzelf in de nesten tijdens zijn missie om Ferris te betrappen. Ook krijgt Cameron tussendoor nog een openbaring over de relatie tussen zichzelf en zijn vader en proberen ze alle drie op tijd terug thuis te raken.

Life moves pretty fast. If you don’t stop and look around once in a while, you could miss it.

John Hughes (The Breakfast Club, Pretty in Pink) spreidde met Ferris Bueller’s Day Off zijn talent voor komedies over jongeren tentoon. Hij schreef, produceerde en regisseerde de film en liet zijn hoofdpersonage regelmatig de vierde wand doorbreken. Zo kijkt Ferris de camera bijvoorbeeld aan om de kijker tips te geven over hoe je succesvol moet spijbelen.
Hoewel Ferris Bueller’s Day Off moeilijk diepgaand te noemen is, is de film niet voor niks een klassieker onder de komedies. Zeker eens het (her)bekijken waard dus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.