Meiden aan de macht

HBO

HBO

Productiemaatschappij Salon Pictures maakte bekend dat het voor drie van haar nieuwe projecten in zee gaat met vrouwelijke regisseurs. De Noorse Eva Sørhaug mag haar tanden zetten in Lenny, een film over het leven van bokser Lenny ‘The Guv’nor’ McLean (ooit nog te zien als Barry The Baptist in Guy Ritchies Lock, Stock and Two Smoking Barrels). Pratibha Parmar zal dan weer instaan voor de regie van Intercourse, een documentaire over radicale feministe Andrea Dworkin. De Ierse actrice Sharon Horgan ten slotte mag onder de vleugels van Salon haar regiedebuut Meet Me in Ten Years maken.

Hoewel vrouwelijke filmmakers nog steeds in de grote minderheid zijn, neemt het oestrogeengehalte in Hollywood en daarbuiten langzaam maar zeker toe. Ik hoor het je al denken: vrouwen die uit hun keuken komen, dat kan alleen maar slecht aflopen. Maar zeg niet te gauw, ’t is weer een vrouw. De afgelopen jaren hebben een heleboel ladies al bewezen dat ook vrouwen hun mannetje kunnen staan achter de camera. Hier zijn een aantal regisserende dames die vandaag de dag mee het mooie weer maken op het grote én het kleine scherm.

Sofia Coppola

A24

Een vrouw waar we niet omheen kunnen als we het over succesvolle regisseuses hebben, is Sofia Coppola. Toegegeven, zelf ben ik geen fan (voor mij blijft ze voorlopig een one-trick-pony), maar Coppola heeft wel een heel eigen stijl ontwikkeld en is al lang niet meer alleen de dochter van. En dat ze door haar carrière als filmmaker geen tijd meer heeft om te acteren, is al helemaal mooi meegenomen (haar ‘prestatie’ in The Godfather: Part III bezorgt menig filmliefhebber nog steeds nachtmerries).

Sarah Polley

Universal Studios

Een andere actress-turned-director is Sarah Polley. Deze dame kon je in het verleden onder meer zien spelen in Dawn of the Dead en Mr. Nobody. In 2006 maakte ze haar regiedebuut met Away from Her, een ontroerende filmparel met de ravissante Julie Christie in de rol van een dementerende vrouw. Niet zo alom geprezen als Amour, maar een minstens even dikke aanrader als je het mij vraagt. Met Take This Waltz en onlangs nog Stories We Tell bevestigde Polley dat ze een regisseur is om in de gaten te houden.

Lena Dunham

HBO

HBO

Dat vrouwen als geen ander kunnen multitasken, daar is Lena Dunham het levende bewijs van. Scenario’s schrijven, regisseren, de hoofdrol spelen: voor de HBO-serie Girls doet ze het allemaal. En hoe. Girls is geestig, gedurfd en echt. Met veel verve en zonder gêne kruipt Dunham in de (niet zelden ontblote) huid van haar personage Hannah, een twentysomething die worstelt met vriendschap, liefde, seks en zichzelf. Een rol waarvoor ze terecht een Golden Globe kreeg.

Apparition

 

Jane Campion

Een andere dame die onlangs nog voor vuurwerk zorgde op het televisiescherm is Jane Campion. Haar ken je zeker nog van films als The Piano en Holy Smoke. Afgelopen zomer pakte BBC Two uit met Top of the Lake, Campions miniserie met Elisabeth Moss, Holly Hunter, Peter Mullan en David Wenham. In deze reeks gaat detective Robin Griffin (rol van Elisabeth ‘Mad Men‘ Moss) op zoek naar de vermiste Tui Mitcham, een meisje van 12 jaar dat bovendien zwanger is. Top of the Lake kreeg 8 Emmy-nominaties en zal binnenkort dus hopelijk ook zijn weg vinden naar een van onze Vlaamse televisiezenders.

Kathryn Bigelow

EPA

Ten slotte is er nog een grote mevrouw die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje: Kathryn Bigelow. In 2010 bekroonde de Academy of Motion Picture Arts en Sciences haar oorlogsdrama The Hurt Locker met maar liefst 6 Oscars. Ze werd bovendien de eerste vrouwelijke regisseur ooit die een Oscar voor beste regie in ontvangst mocht nemen. Een mooie beloning voor een lange carrière als regisseuse, want Bigelow maakt eigenlijk al films sinds eind jaren ’70. Afgelopen jaar gooide ze weer hoge ogen met Zero Dark Thirty. Bigelows plannen voor de toekomst kennen we nog niet, maar een ding is zeker: this girl is on fire!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.