5x hatelijke kinderen

hide and seek

Twentieth Century Fox.

Als mensen over hatelijke kinderen in films praten, denk je waarschijnlijk direct aan Dennis the Menace of misschien wel aan Home Alone. Er zijn echter nog een heleboel films waar je baarmoeder en ouderlijke instincten gegarandeerd van gaan krimpen. Allow me to introduce.

1. Heavenly Creatures (1994)

Miramax

Peter Jackson kennen we vooral van The Lord of the Rings-trilogie, maar de regisseur heeft al veel vroeger goed werk geleverd. Het biografische drama Heavenly Creatures vertelt het verhaal van Pauline Hulme (Melanie Lynskey) en Juliet Parker (Kate Winslet) en hun uit de hand gelopen vriendschap. De film is gebaseerd op de waargebeurde Parker-Hulme moordzaak uit 1954 in Nieuw Zeeland. Wanneer de moeder van Pauline de geobsedeerde relatie van de meisjes wou eindigen, besloten ze haar te vermoorden. Dit leek hen de perfecte oplossing, aangezien ze op dat moment al te diep zaten in hun verzonnen fantasiewereld om nog rationeel te handelen. Je zal nu toch zeker twee keer nadenken voor je aan kinderen begint. Trouwens, two fun facts: Heavenly Creatures is de eerste film van Lynskey en de eerste langspeelfilm van Winslet. En voor de fans van The Simpsons, de 9de aflevering van seizoen 20 (Lisa the Drama Queen) is een parodie op Heavenly Creatures.

“She is most unreasonable. Why could not mother die? Dozens of people are dying all the time, thousands, so why not mother?”

2. Kids (1995)

Miramax

Als je aan hatelijke kinderen denkt, komt een puber die op zijn ontmaagdingsqueeste een hiv-virus verspreidt niet direct bij je op. Tenzij je Kids van Larry Clark al hebt gezien. Het verhaal gaat voornamelijk over Telly (Leo Fitzpatrick) voor wie vrijen met maagden de veiligste voorbehoedsmiddel is. Wanneer een van de meisjes ontdekt dat ze na haar eerste keer met hiv besmet raakte, wil ze Telly uiteraard zo snel mogelijk vinden en verwittigen. De film zit trouwens vol hatelijk adolescenten met zowat geen enkel doel in het leven. Voor de rest is Kids en vrij matige lowbudgetfilm over typische probleemkinderen uit New York.

“Who am I? I’m the motha-fuckin virgin surgeon.”

3. The Omen (2006)

Twentieth Century Fox

Een van de meest hatelijke kinderen is hoogstwaarschijnlijk Damien (Seamus Davey-Fitzpatrick) uit John Moore’s The Omen. Robert (Liev Schreiber), een Amerikaanse ambassadeur, en zijn vrouw Katherine (Julia Stiles) hebben hun baby verloren. Toevallig wordt op dezelfde dag een jongetje geboren wiens moeder ook net stierf. Een priester (hoe toepasselijk) stelt Robert voor om het kind te adopteren. En zo worden hij en Katherine meteen de “gelukkige” ouders van de Antichrist. Om het nog leuker te maken speelt het begin zich af in Rome. De paus was wellicht zeer blij. I know I was.

“Here is wisdom. Let him that hath understanding count the number of the beast; for it is the number of a man; and his number is 666.”- The book of revelations 13:18

4. Orphan (2009)

Dark Castle

Orphan is zowat de bijzonderste film uit deze reeks. De thriller van Jaume Collet-Serra gaat over een koppel die na de dood van hun dochter de 9-jarige Esther (Isabelle Fuhrman) adopteren. Kate (Vera Farmiga) en John (Peter Sarsgaard) hebben al twee kinderen van hun eigen en samen vormen ze allemaal een perfect gezinnetje. Tot wanneer Kate het abnormale gedrag van Esther begint op te merken. Het gestoord manipulatieve kind is helemaal niet wie ze beweert te zijn. De tagline is dan ook: You’ll never guess her secret. En geloof me, you never will. De ontknoping is trouwens zo raar dat het een zonde zou zijn om het te verklappen. Dus kijken maar zou ik zeggen.

“I have a special surprise for you, Mommy!”

5. Cyrus (2010)

Fox Searchlight Pictures

Cyrus is een romantische komedie van de broers Duplass. De film gaat over de gescheiden John (John C. Reilly) die dolverliefd wordt op Molly (Marisa Tomei). Alles gaat goed en alles is romantisch, maar dan ontmoet John Cyrus (Jonah Hill), de zoon van Molly. Ook al is Cyrus 21 jaar oud hij gedraagt zich erger dan een kleuter. Molly merkt daar natuurlijk niks van, want in haar gezicht doet hij min of meer normaal. Achter haar rug is Cyrus echter een verwende, jaloerse sociopaat. Een clichéverhaal, maar de personages zijn wel leuk. Daar blijft het dan ook bij, aangezien de film in zijn geheel nogal flauw is.

“Your hair – the light’s hitting your hair in this great way. It’s like a crippled tree reaching for heaven.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.