5x Het einde van de wereld

The Divide

Kinepolis

Vanaf deze week kan je in de bioscoop je zuurverdiende centjes verkwisten aan de fenomenale stinker The Divide. Daarin gaat New York ten onder aan een gigantische explosie van onbekende aard en kruipen de weinige overlevenden uit één appartementsgebouw gezellig samen in de kelder om daar vieze apocalyptische dingen te doen.

Rampenfilms of verhalen waarin de ondergang van een groot stuk van onze aardkloot (of de hele homp) centraal staat spreken al jaren tot de verbeelding van filmmakers. Tussen afbrokkelende gebouwen, torenhoge vloedgolven of lava spuwende vulkanen proberen onze helden een veilige plek op te zoeken. We nemen even een aantal belangrijke oorzaken van het einde van de wereld onder de loep.

Deep Impact
 

Meteorieten en planeten
Er zweeft nogal wat brol rond in dat universum. Brokstukken, asteroïden of zelfs hele planeten vormen een constante bedreiging voor de aarde. In Armageddon van Michael Bay uit 1998 mag Bruce Willis heldhaftig de aarde redden terwijl Aerosmith dat rotnummer ‘I don’t wanna miss a thing’ kweelt. We hadden graag gezien dat alle kopieën van die single samen met de asteroïde tot nucleaire ontploffing werden gebracht.

Iets minder explosief maar stukken menselijker was dan weer Deep Impact (ook uit ‘98), waarvan we vooral onthouden dat Morgan Freeman de eerste zwarte president van de Verenigde Staten was en niet Barack Obama.

Een poëtischer, kunstzinniger einde van de wereld kan je gaan zoeken in Lars Von Triers Melancholia (2011) waarin Kirsten Dunst uh, melancholische dingen doet terwijl een mysterieuze planeet op de aarde afstevent en dit in ultra super mega slow motion.

When Worlds Collide van George Pal uit 1951 laat niet één maar twee volledige planeten de aarde bedreigen (ok, één ster en één planeet). Terwijl de ene ons rakelings passeert richt de andere onnoemelijk veel schade aan door (heel onbeleefd) niet te wijken voor planeet Aarde.

The Day after Tomorrow
 

Roland Emmerich
We moeten eerlijk zijn, als er iemand in Hollywood een patent heeft op de ondergang van de mensheid en epische rampenfilms in het algemeen (10,000 BC was een epische ramp van een film) dan is het wel meneer Emmerich. De man heeft zowat elk monument ter wereld al in de as gelegd en loopt nog steeds vrij rond.

Hij liet vernielzuchtige aliens los op de wereld in Independence Day (1996), versnelde de opwarming van de Aarde in The Day After Tomorrow (2004) en werd door de Maya’s geïnspireerd bij het maken van de ultieme rampenfilm 2012 (uit 2009, verwarrend hé?)

De wereld mag dan wel misschien vergaan, als Roland Emmerich er iets mee te zien heeft hebben we op z’n minst een spektakel om mee ten onder te gaan.

De zon
De zon is belangrijk. Hier in België weten we dat want we zien ze nooit. Teveel zon is echter gigantisch schadelijk voor de gezondheid. Iets waar Nicolas Cage getuige van is in het onderschatte Knowing (2009) van Alex Proyas. Daarin worden de gevolgen van zonneuitbarstingen steeds nefaster voor het leven op aarde.

Sunshine
 

Geen zon, of een stervende zon, is dan weer het andere uiterste in Sunshine (2007) van Danny Boyle. Een team wetenschappers (wie anders) worden naar de zon gestuurd om die ontploffingsgewijs terug in gang te steken. Beetje zoals een dovende waakvlam eigenlijk maar dan in het groot.

Lokale bedreigingen
Het hoeven niet altijd bedreigingen van buitenaf te zijn. Sommige rampen kennen hun oorsprong hier op aarde. In het recente The Divide zorgt een atoomramp (of was het een aanval?) ervoor dat het leven aan de oppervlakte er iets radioactiever aan toe gaat en ook in The Day the Earth Caught Fire uit 1961 zijn nucleaire testen de boosdoener. De aarde wordt hierin namelijk uit rotatie geblazen door excessieve nucleaire testen. En wij dachten dat geen enkele nucleaire test zo erg kon zijn als die uit de laatste Indiana Jones, hmm.

The Core
 

In The Core (2003) heeft moeder Aarde er eigenlijk gewoon simpelweg geen zin meer in en stopt ze met draaien. Een team wetenschappers (daar zijn ze weer) dalen af naar het middelpunt van de aarde om die met een grote knal terug in gang te laten schieten.

U ziet, naast reality tv (een verdiende 5de plaats) zijn er meer dan genoeg apocalyptische redenen om in uw atoomschuilkelder te kruipen en daar de eerstkomende jaren niet meer uit te komen. Wij wens u een fijn einde van de wereld toe en tot volgende week.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.