5x vernieling van vastgoed

The Raid: Redemption

Sony Pictures

In Gareth EvansThe Raid neemt een eliteteam van zwaarbewapende politieagenten het op tegen een minileger aan gangsters waarvan de leider zich verschuilt op de bovenste verdieping van een hoog gebouw. De verantwoordelijkheid voor het slagen van de operatie valt uiteindelijk in de handen van een persoon: de jonge flik Rama. Waar dat concept dikwijls de spectaculaire finale van andere films moet voorstellen, is dat bij The Raid 95% van de plot. Wij groeven even terug, en blikken kort vooruit, naar gelijkaardige toepassingen van dit strategisch vernuftige actieplan.

Die Hard (John McTiernan)

20th Century Fox

Kerstmis in Los Angeles is niet compleet zonder feestverlichting, kalkoenmaaltijden en gijzeldrama’s starring John McClane (Bruce Willis). Bewijs zijn de eerste twee Die Hard-prenten, en de eerste bij uitstek. Het bedrijfsfeestje van McClane’s ex-vrouw krijgt een kogel op de taart met de aankomst van Hans Gruber (Alan Rickman) en zijn handlangers. Gruber en zijn internationale boevenbende houden het gebouw in hun greep, maar McClane kan ontkomen. Hij begint een eenmansactie tegen de terroristen en werkt zich langzaamaan een weg naar de top van de toren. Zijn voornaamste hulpmiddelen daarbij zijn eindeloos lef, cynische one-liners en een wit marcelleke. Gruber slaagt er niet in Willis in zijn bebloed onderhemd te zetten, en een “Yippee ki-yay, motherfucker!” later is de buit binnen.

Equilibrium (Kurt Wimmer)

Equilibrium

Dimension

In een wereld zonder gevoelens, laat Christian Bale’s Preston al eens een traantje. Aan het begin van Equilibrium is hij echter nog een strenge Grammaton Cleric, en maakt hij jacht op elke uiting van de menselijke ziel. Wanneer hij een dosis onderdrukkende drugs mist, ervaart hij voor het eerst emoties zoals bloeddorst, vechtlust en agressie. Wat volgt is een vendetta tegen de Orwelliaanse overheid, zodat iedereen eindelijk eens lekker kan janken bij Bambi. Prestons mikpunt in de anti-snotterbeweging is Vice Counsel DuPont (Angus Macfayden). Voor Preston beleefd aan diens kantoor kan aankloppen, moet hij zich door een zee van bewakers waden. Hij hanteert daarbij schietijzers als bliksemschichten en herlaadt zelfs in volle vlucht. Ook met katana’s en gun kata kan Preston overweg, en DuPonts bureau wordt een strijdtoneel met als inzet ons tere hartje.

Punisher: War Zone  (Lexi Alexander)

Punisher: War Zone

Lionsgate

Het geaggregeerde grut van New York heeft zich onder de vleugels van de misvormde gangster Jigsaw (Dominic West) geschaard. Ray Stevenson neemt in Punisher: War Zone de fakkel over van Thomas Jane. Aan hem als Frank Castle a.k.a. The Punisher om de legpuzzel af te breken, vooraleer enkele gijzelaars het bekopen. Jigsaw heeft zijn sadistische sibling Looney-Bin Jim (Doug Hutchison) aan zijn zijde. Castle kan rekenen op criminele rivalen van Jigsaw and NYPD’s lamest. Het korrelige kraakpand waar Jigsaw zich ophoudt, krijgt een grondige reiniging met liters bloed in plaats van emmers schuurzeep. Zelfs dikkerds op het toilet zijn niet veilig voor de grote schoonmaak. Jigsaw zelf wacht op zijn bestraffing met een strategische speer en een toevallige vuurhaard in de buurt. Wie legt alle stukjes netjes samen?

Kick-Ass (Matthew Vaughn)

Kick-Ass

Universal

Maffiabaas Frank D’Amico (Mark Strong) regeert vanuit het penthouse van een luxehotel. Het krioelt er van zijn kornuiten, helaas geen uitdaging voor de wraaklustige Hit-Girl (Chloë Moretz). De problematische puber poseert in de apotheose van Kick-Ass aanvankelijk als een onschuldig schoolmeisje, en baant zich een weg van lobby naar lift. Ze wisselt haar waterige wimpers voor werkelijk wapentuig, wat haar wellicht een aantal maanden zakgeld heeft gekost. Als een perfecte pistolenprinses, een koorddanseres met kogels, maait ze horden handlangers tegen de muren. Superheld Kick-Ass (Aaron Johnson) is de sidekick in zijn eigen verhaal, maar zijn miniguns ex machina komen uiteindelijk goed van pas, alsook Chekhov’s bazooka.

Dredd (Pete Travis)

Dredd

Lionsgate

Met The Raid vers in het geheugen, zal Dredd het aanstaande september moeilijk krijgen om punten voor originaliteit te sprokkelen. Zeker bij mensen die zich nog de belabberde Sylvester Stallone-versie herinneren. In de reboot van de stripreeks kruipt Karl Urban in de verhullende helm van Jugde Dredd. Zijn missie is: samen met rookie Judge Anderson (Olivia Thirlby) de drugskoningin Ma-Ma (Lena Headey) arresteren. Daarvoor moet hij natuurlijk haar hoofdkwartier infiltreren en zich een weg knallen door een nest junkies. Rama uit The Raid zou er eens goed mee lachen, en vervolgens twintig nekken breken op drie seconden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.