A whale of a tale

Lumière

Een paar maanden geleden konden we in Big Miracle volgen hoe Drew Barrymore dapper haar best deed om enkele walvissen te redden die vastzaten onder het ijs. In De Rouille et d’Os zien we hoe het trainen van een orka ook voor professionals gevaarlijk blijft. De film gunt ons onder andere een dieper inzicht in de relatie die een mens kan hebben met een dier dat niet alleen veel groter is, maar ook in een volledig andere leefwereld thuishoort. 2012 blijkt een goed jaar voor walvissen in de filmzaal. We zijn voor jou dan ook de archieven ingedoken en nu presenteren we je de top vijf van onze aanraders over orka’s en andere walvissen. Kwestie van even te bewijzen dat je hoofdrolspelers niet moeten kunnen praten om een film te maken.

Warner Bros.

Free Willy (1993)

Het is natuurlijk onmogelijk om een lijst van walvisfilms samen te stellen zonder het te hebben over Free Willy. We gaan niet beweren dat Free Willy een geniale casting heeft, fantastisch camerawerk of zelfs maar een enigszins vernieuwend of onvoorspelbaar verhaal. In deze film ontdekt een kleine jongen hoe orka Willy in gevangenschap met de dood bedreigd wordt door de eigenaars. De kleine jongen raakt op een aandoenlijke manier verbonden met het enorme dier en zet alles op het spel om Willy zijn vrijheid terug te geven. Dat is het wel zo’n beetje. Dat gezegd zijnde is Free Willy een aangename film voor het hele gezin, waarin het thema’s zoals vrijheid, gevangenschap, vriendschap en zin voor avontuur een mooie hoofdrol spelen. Bijna twintig jaar later zullen kinderen nog steeds meevoelen met het avontuur en blijft het een leuke familiefilm om een zondag namiddag mee te vullen. De film heeft een onweerstaanbare nineties vibe. Wie de film als kind heeft weten uitkomen zal door de combinatie van jeugdsentiment met dit verhaal nog steeds moeite moeten doen om geen traantjes weg te pinken.

Rattle the Cage

Lolita: Slave to entertainment (2003)

Qua sfeer maakt Lolita een draai van 180 graden tegenover de familiefilm Free Willy. In deze nogal eenzijdige maar daarom niet minder ware documentaire toont Tim Gorski ons enkele van de hardere waarheden achter de aquarium en entertainment industrie. Het verhaal gaat over Lolita, die als jonge orka gevangen is genomen en nu de oudste optredende orka is ter wereld. Lolita is de ster van het marine park in Miami. Lolita: Slave to entertainment wordt soms omschreven als ‘de film waarvan de industrie niet wilt dat je ze ziet’. De film werpt een kritische blik op de donkere kantjes van een bijzondere wereld van trainers, optredens en glazen wanden. Het is een enorme aanrader voor iedereen die zo zijn vragen heeft bij de morele waarde van een zoo en dieren die in gevangenschap optredens geven voor publiek. Voor mensen die gewoon op de bank willen kruipen met een goed verhaal over walvissen raden echter we eerder de andere titels aan uit dit artikel.

South Pacific Pictures

Whale Rider (2002)

In de Maori stam waar het jonge meisje Paikea (Pai) woont, gaat de legende dat de eerste en dapperste van de voorvaders ooit in het land aankwam door op de rug van een walvis te rijden. De baas van het dorp moet steeds een directe mannelijke afstammeling zijn van deze eerste held. Jammer genoeg voor Pai’s grootvader is zij na de dood van haar broer de enige afstammeling. Pai zal moeten vechten tegen haar grootvader en duizend jaar traditie om te tonen dat de walvissen en het leiderschap haar roepen. Wanneer een hele groep walvissen op het eiland strand, zal Pai alles moeten geven om te proberen de dieren te redden en te bewijzen wat ze waard is. Whale Rider is een ontroerende film over de strijd voor gelijkheid tussen de seksen in een traditionele samenleving. Vooral de scènes met de traditionele gevechten en gebruiken staan, naast de prachtige natuur op en rond het eiland, garant voor een mooie en boeiende film.

Famous Films

Orca (1977)

Orca, the killer whale ! is de film voor wie wel eens een orka wil bezig zien in volle killing glory, zonder zakdoekjes in de buurt. Wanneer een visser een vrouwtjesorka levend wil vangen om ze te verkopen, gaat er iets vreselijks mis. Het zwangere vrouwtje sterft en haar levensgezel besluit wraak te nemen op de vissersstad. Nadat het stadje een tijdlang geterroriseerd word door het genadeloze dier besluiten ze de verantwoordelijke visser eropuit te sturen om de zaak op te lossen. Aan de oppervlakte is Orca vooral een erg amusante B-horrorfilm, maar wie wil kan er ook meer uithalen. De eenzame visser die alles is kwijtgeraakt in zijn leven en het monster dat hij hetzelfde heeft aangedaan: een spannende en met momenten heerlijk foute film die ons de orka eens toont als iets anders dan het eeuwige slachtoffer. Niet te missen.

USA Pictures

Moby Dick (1998)

In het artikel Let’s go fishing hadden we u al de originele zwart wit versie van Moby Dick aangeraden. Wie het echter over walvissen in film heeft moet toegeven dat ook de remake uit 1998 het klassieke verhaal van Herman Melville meeslepend tot leven brengt op uw tv. Kapitein Ahab zwaait de plak aan boord van de walvisvaarder en zorgt ervoor dat de walvisvangst slechts een excuus word die al snel plaats moet ruimen voor zijn persoonlijke vete met de grote witte walvis Moby Dick. Sinds die laatste zijn been heeft afgebeten is Ahab immer vastberaden om met de hulp van het hele schip wraak te nemen op deze walvis die toch een meer dan normale portie verstand en venijnigheid heeft voor een walvis. Het acteerwerk in deze miniserie is prima en het verhaal wordt met genoeg diepgang gebracht. Het enige dat je dus eigenlijk nog moet doen is voor jezelf kiezen of je de originele versie verkiest of deze langere remake. In beide gevallen zit je goed voor een avondje spanning waarbij je vanuit je warme zetel lekker veilig kan kijken naar de waanzin van de kapitein en de natte, koude en gevaarlijke bedoening waaruit een walvisvangst bestaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.