Actie in het luchtruim (1)

Top Gun

Paramount Pictures

Pedro Almodóvar heeft met Los amantes pasajeros zijn nieuwste telg klaar. Almodóvar is het type regisseur dat het publiek niet koud laat. Ik zou zowel zijn fans als criticasters geen eten willen geven. Zelf behoor ik tot het kamp dat, om het beleefd uit te drukken, lichtjes nerveus wordt van zijn films. Wat niet wegneemt dat ik nog steeds enorm kan genieten van zijn Hable con ella. Hoe dan ook, zijn laatste film speelt zich af op een vliegtuig. Tijd om opnieuw in het dvd-rek te morrelen voor een thema-artikel. Klassiekers zat die zich afspelen op een duizelingwekkende 10.000 meter boven het aardoppervlak. We trappen af met het betere popcornwerk: het actiegenre.

Top Gun

Paramount Pictures

Neem nu Top Gun uit 1986. Niet bepaald een meesterwerk dat ik zal redden wanneer mijn dvd-kast afbrandt. Toch is het een meer dan aardige actiefilm waar we de lotgevallen van Maverick (een nog opvallende lucide Tom Cruise) tijdens zijn marine-opleiding voor piloten volgen. De vaak ondergewaardeerde Tony Scott (het betreurde broertje van de grote sir Ridley Scott) tekende voor de regie. Top Gun was een van de eerste films van Scott. De prent toont bij momenten al de vroege tekenen van het talent van de actiespecialist die hij later zou worden. Acteurs Tom Cruise en Val Kilmer (een dubbele kin of drie lichter dan vandaag) blaken van levenslust als de jonge concurrenten aan de Navy’s Top Gun School.  Kelly McGillis neemt de rol van het obligate liefje van Cruise voor haar rekening. Met Hot Shots!  kreeg Top Gun een amusante parodie, ditmaal met Charlie Sheen en Cary Elwes in de hoofdrol.

On March 3, 1969 the United States Navy established an elite school for the top one percent of its pilots. Its purpose was to teach the lost art of aerial combat and to insure that the handful of men who graduated were the best fighter pilots in the world. They succeeded. Today, the Navy calls it Fighter Weapons School. The flyers call it: TOP GUN.

Die Hard 2

20th Century Fox

Meer vliegtuigactie valt te rapen in Die Hard 2 van Renny Harlin. Het zit John McClane (Bruce Willis) weer niet mee met kerst. Alert als altijd merkt de stoere bonk ongure dingen op aan de luchthaven van Washington. In de eerste minuten heeft de kijker al meteen door dat McClane ook ditmaal de kerstkalkoen aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Een gezelschap terroristen heeft de luchthaven gegijzeld (het is ook altijd wat met die mannen). Ook vrouwlief McClane (Bonnie Bedelia) zit weer in de penarie. Net als in de eerste Die Hard moet de humeurige NYPD officier dus zijn blaffer en knuisten boven halen en knokken met terroristen dat het een lieve lust is. De enscenering van de luchthaven zorgt voor leuke mogelijkheden, maar het geheel stelt ietwat teleur. Een karakteracteur als Alan Rickman opvolgen als booswicht van dienst is geen sinecure, al doet William Sadler een verdienstelijke poging. Let ook op de rol van de Italiaanse spaghettiwesternveteraan Franco Nero!

Just once, I’d like a regular, normal Christmas. Eggnog, a fuckin’ Christmas tree, a little turkey. But, no. I gotta crawl around in this motherfuckin’ tin can.

Con Air

Buena Vista Pictures

Om geheel in de sfeer te blijven, gaan we verder met Con Air. Deze actieprent van Simon West (The Expendables 2) knalt erop los. Het verhaal begint met Cameron Poe, een voormalige US ranger die wegens onoverkomelijke omstandigheden in de lik is beland. Daar turfde hij dagelijks de muren van zijn cel af, hopend ooit zijn vrouw en dochtertje terug te zien. Vandaag is het zover. Zijn overtocht wordt via vliegtuig geregeld. Klein detail: op het vliegtuig zit een handvol van werelds gevaarlijkste criminelen. Hun doel: het vliegtuig overnemen en het land uitgeraken. De enige hoop voor de overmeesterde bemanning is Cameron Poe (een langharige, afgetrainde Nicolas Cage in zijn gloriejaren).

De actie spat van het doek. De scène waarin het vliegtuig crasht in de lobby van het Sands Hotel in Las Vegas is een blockbusterepiek van jewelste. De criminelen zijn heerlijk gecast: Danny Trejo als serieverkrachter Johnny-23, John Malkovich als mastermind Cyprus ‘The Virus’ Grissom  en vooral Steve Buscemi als oerpsychopaat Garland ‘The Marietta Mangler’ Greene behoren tot de meest memorabele filmschurken die ik in de jaren ’90 zag. Toemaatje voor de triviafreaks: in Frankrijk werd de film vertaald als Les Ailes de l’Enfer, omdat in het land van stokbrood en baretten het woord “con” een wel erg vieze bijbetekenis heeft.

Ladies and Gentlemen, this is your captain speaking. I have the only gun on board. Welcome to Con Air.

Air Force One

Columbia Pictures

In dat zelfde jaar werd met  Wolfgang PetersenAir Force One nog een tweede stevige actiefilm uitgebracht die zich afspeelt in het luchtruim. De titel verwijst naar het gelijknamige presidentiële vliegtuig waarmee de staatsleiders van het land van Uncle Sam zich verplaatsen. De plot heeft weinig om handen. Een groep Russische terroristen onder leiding van Ivan Korshunov (een altijd excellente Gary Oldman) kaapt het presidentiële vliegtuig en dreigt elk half uur een passagier koud te maken, tenzij de Amerikaanse overheid op hun eisen ingaat. Ze hebben echter met twee dingen geen rekening gehouden. 1. De president wordt gespeeld door Harrison Ford (waar blijven die castingsverantwoordelijken het toch halen). 2. Fords personage heeft een militaire palmares waar Pieter De Crem nog een puntje aan kan zuigen.

GET OFF MY PLANE!

De laatste vliegtuigklassieker voor vandaag is Snakes on a Plane. Slangen, Samuel L. Jackson en een Boeing 747-400. Klinkt als het succesrecept voor 105 minuten vol brute oneliners en onvergetelijke actie. Jackson gaf meteen zijn toestemming, zonder een woord van het script gelezen te hebben.

That’s the only reason I took the job: I read the title.

Snakes on a Plane

New Line Cinema

De film werd destijds dan ook harder gepromoot dan de integrale Twilight-saga en beursgang van Facebook samen. Maandenlang op voorhand gonsde het op internetblogs en fora van de verwachtingen. De titel op zich liet millenniumvuurwerk vermoeden (een uitstekende keuze in vergelijking met het aanvankelijk voorziene Pacific Air 121). Ook de casting van Jackson dreef de coolheidsfactor aanzienlijk omhoog. De premisse klonk meer dan veelbelovend: De lichtgeraakte FBI-agent Neville Flynn (Samuel L. Jackon) stapt op het vliegtuig. Hij moet een getuige escorteren naar een belangrijk proces in L.A. Klein detail: de aangeklaagde gangsterbaas die daar terecht staat heeft een hoop dodelijk slangen in het vliegtuig verstopt. Zoals zo vaak bij opgeklopte Hollywoodhypes stelde het eindresultaat ietwat teleur. Aan de bodycount lag het alvast niet: 31 mensen, en (rustig Gaia, rustig) 29 slangen, een hond en een kat leggen het loodje.

I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.