Aparte Road Trips: Little Miss Sunshine

20th Century Fox

20th Century Fox

Wanneer een road trip film onder het genre komedie valt, vinden we hem meestal terug bij de sectie ‘onderbroekenlol’. De hoofdpersonages belanden van de ene in de andere onmogelijke, maar hilarische situatie. Little Miss Sunshine valt in een andere categorie, namelijk de zwarte komedie. Hij ging in première op het Sundance Film Festival en werd een onverwacht succes.

Wie onderneemt de road trip?

In een knalgele oldtimer VW mini/hippiebus doorkruist de familie Hoover het Amerikaanse land. Elk familielid kent zijn eigen portie tegenslag. Vader Richard (Greg Kinnear) probeert een carrière uit te bouwen als levenscoach en motivatiespreker. Tijdens de trip verliest hij een belangrijk contract. Resultaat, zijn gezin komt in financiële moeilijkheden. Moeder Sheryl (Toni Collette) in compleet overwerkt. Haar homoseksuele broer Frank (Steve Carell) probeerde zelfmoord te plegen. Zijn levenspartner verliet hem voor zijn concurrent, de andere Proust-expert.

20th Century Fox

Een leuk filmweetje: Steve Carell kreeg bijna de rol niet. Producenten vonden Carell te onbekend. Maar, tussen het filmen en releasen van de film kwam The 40 Year Old Virgin en The Office uit. Carell werd stante pede gebombardeerd tot promotioneel uithangbord van Little Miss Sunshine.

Zoon Dwayne (Paul Dano) wil testpiloot worden voor het Amerikaanse leger, maar mag niet van zijn ouders. Daarom heeft hij een gelofte van stilte gezworen. Verder hebben we de vuilgebekte opa Edwin (Alan Arkin). Hij werd buitengegooid uit het rusthuis voor het gebruik van heroïne. Ten slotte de lieve dochter Olive (Abigail Breslin) dé reden voor deze road trip.

De uiteindelijke bestemming van de trip?

Kleine Olive wint een regionale schoonheidswedstrijd in haar thuisstad Albuquerque, New Mexico. Daardoor mag ze deelnemen aan de Little Miss Sunshine wedstrijd in Redondo Beach, California, the real deal! Door financiële redenen is de familie Hoover genoodzaakt de 1300 km lange trip af te leggen in hun oldtimer minibus. Een helse tocht en onderneming om de onschuldige Olive op tijd op de wedstrijd te krijgen.

Hoe verloopt de trip?

 Zoals je kan raden loopt niet alles van een leien dakje. Om te beginnen de minibus. Een lange trip met een oldtimer, geen goed idee. Geleidelijk aan takelt de wagen af. Zo is versnelling nummer 1 kapot en moeten ze de wagen in gang duwen om nadien er al rijdend in te springen. Ten tweede botst het tussen de personages onderling. Ze hebben verschillende karakters en dat zorgt uiteraard voor discussie over banale en belangrijke zaken. Twee momenten in het bijzonder zorgen voor een zware tegenslag. Ten eerste: Op een totaal onverwacht moment ontdekt Dwayne dat hij kleurenblind is en nooit testpiloot kan worden. Een uitbarsting van emotie, veel geroep en geschreeuw, hilariteit alom. Ten tweede: De aan heroïne verslaafde opa neemt een overdosis en sterft. Om toch op tijd op de missverkiezing te geraken smokt de rest zijn lijk uit het ziekenhuis en over staatsgrenzen heen.

Wat is het grappigste moment?

20th Century Fox

De bovengenoemde situaties zorgden voor behoorlijk grappige momenten, maar één steekt er met kop en schouders bovenuit. Uiteindelijk haalt familie Hoover de Little Miss Sunshine-verkiezing. Tijd voor Olive om haar speciaal talent te tonen aan het publiek. Doorheen de film oefende ze een routine in met opa Edwin. De kijker krijgt deze nooit te zien. Ze start en het hek is van de dam. De kleine meid danst een stripper/burlesque-nummertje. Choquerend, maar om de tranen in de ogen te krijgen. Het plaatje is helemaal compleet wanneer de hele familie op het podium kruipt om haar te steunen. Man man man.

Little Miss Sunshine werd onverwacht bejubeld door publiek en critici. Maar terecht! Een aangrijpend verhaal, stevig acteerwerk en enorm grappig. Wat wil je nog meer van een road trip film?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.