Britten als Amerikaanse superhelden

The Dark Knight Rises

Warner Bros.

Amerikaanse comics zijn ondertussen al een tijdje een veilige basis voor Hollywoodfilms. Sinds het begin van de 21ste eeuw stijgt ook de nood aan meer geloofwaardige en realistische superhelden. Samen met Christopher Nolans Dark Knight evolueerden Spider-Man, The Incredible Hulk, Iron Man en andere Avengers van een cartooneske oorsprong naar een harder realisme. Eén van de uitdagingen om zo’n superheld even geloofwaardiger te maken als de stripversie is het vinden een getalenteerde hoofdacteur.

Columbia Pictures

Dankzij ambitieuze agenten en doeltreffende dialect coaches slagen meer en meer Britse acteurs voor hun audities bij de grote Amerikaanse studio’s. Het gevolg is dat meer en meer oer-Amerikaanse iconen als Spider-Man en Superman gespeeld worden door Britten. Andrew Garfield groeide op in Engeland en keek naar de stripachtige verfilmingen van Batman en Dick Tracy in de jaren 90. Deze zomer troeft hij echter Tobey Maguire af als Peter Parker. Tegen het einde van de maand verschijnt de afsluiter van Nolans Dark Knight-trilogie met Welshman Christian Bale in de hoofdrol en Londenaar Tom Hardy als Bane.

Warner Bros

Hoewel Bale’s carriere natuurlijk van een heel andere aard is, stamt zijn debuut toch ook uit een tijd waarin de Brit Hugh Grant very hot was in Hollywood. Het is in filmland altijd al een beetje een traditie geweest om onrealistische rollen aan Britten toe te vertrouwen. Stel je maar eens Gandalf uit The Lord of the Rings of Magneto uit X-Men voor met een Brooklyn-accent. Maar ondertussen gaat het dus niet meer om het dialect. Zelfs Zack Snyders aanstormende Man of Steel heeft de Brit Henry Cavill (Immortals) onder de cape.

En de Britse vrouwen dan? Keira Knightley vond snel haar draai in Amerika en de intense Carey Mulligan stal vorig jaar zonder moeite de show in Drive en Shame. Binnenkort zien we haar naast Leonardo DiCaprio in The Great Gatsby van Baz Luhrmann. En de Britten zetten ook het kleine scherm naar hun hand. Met Hugh Laurie als House M.D., Dominic West als McNulty in The Wire en Tim Roth in Lie to Me, is deze lijst niet onaanzienlijk. Om nog maar te zwijgen van de Ieren Gabriel Byrne en Michael Fassbender, die ook maar al te graag pronken met hun dappere dialectkunsten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.