Cult en horror in vijfvoud

Image Ten

Offscreen 2012 is afgelopen en fans van horror en gore lopen wederom verweesd door de straten. Voor wie maar niet kan afkicken is hier onze lijst van vijf cult-horror aanraders om thuis van te genieten. Aanraders voor wie de tijden mist dat bloed nog maisstroop met verf was in plaats van een doordachte CGI toepassing. Rondvliegende organen en ledematen zijn er in overvloed, voor deze lijst geld dan ook zeker de aanbeveling : Not for the Squeamisch.

Renaissance Pictures

The Evil Dead (1981)

Vijf vrienden reizen in deze horrorfilm naar een (uiteraard) verlaten huisje in de bossen. Het duurt niet lang of onwetend bevrijden ze een plaag van vleesetende demonen die hun één voor één neerhalen en hun lichamen overnemen. Aangezien de enige oplossing is om de aanvallers volledig in stukken te hakken vloeit het bloed dan ook al snel rijkelijk en vliegen de lichaamsdelen door het bos. Er is geen ontsnapping mogelijk, voornamelijk omdat ook de bomen zelf een bloedbad aanrichten bij wie probeert te vluchten. Deze cultklassieker is gemaakt met een klein budget, maar levert niets in aan guts, gore en foute oneliners. Voor wie het allemaal nog vreemder mag zijn ook Evil Dead 2 en 3 grote aanraders.

Wingnut Films

Braindead (1992)

Voordat Peter Jackson miljoenen verdiende met zijn Lord of the Rings trilogie was hij vooral gekend voor zijn vreemde en originele horrorfilms, waaronder Braindead. (Hernoemd tot Dead-Alive in Amerika) In Braindead gebruikt het hoofdpersonage een grasmaaier om zich door hordes zombies te bewegen. De special effects zijn volledig over the top walgelijk maar ook vaak enorm origineel. Het leukste aan deze film is de eindeloze voorraad aan zombies : gewone zombies, oude dametjes, priesters, ninja’s en zelfs een babyzombie.

Seda Spettaconi

Suspiria (1977)

Suspirira is cinematografisch gezien één van de mooiste horrorfilms ooit. De film gebruikt technicolor en speelt met licht en heldere primaire kleuren. Het bloed is zo rood en helder dat screenshots op schilderijen lijken. Dario Argento creëert een spannende en gruwelijke film, die ook nog eens prachtig is om naar te kijken. De film vertelt het verhaal van een jonge ballerina die ontdekt dat het personeel van de dansschool waar ze gaat een heksen zijn met niets goeds in hun bedoelingen.

Image Ten

Night of the Living Dead (1968)

De uitkomst van deze film in 1968 was een nieuw begin voor de hele horror industrie. De film was onvoorzien ruw en spannend met erg realistische beelden van mensen die levend werden verscheurd. Night of the Living Dead was het begin van George A. Romero’s carrière als de ultieme meester van de zombiefilm.

De film vertelt het verhaal van een aantal mensen die tijdens de uitbreek van een zombieplaag vluchten naar een gebarricadeerde boerderij.  Binnen in de boerderij brengen ze samen met andere overlevenden de nacht door. De spanning in de film word naast de zombiedreiging vooral gedragen door de interne ruzies tussen overlevenden. Hiermee werd dan ook een begin gezet aan de basis van de zombiefilm zoals we die nu kennen, waarin de overlevenden evenveel te vrezen hebben van de zombies als van elkaar.

AFDF

Ôdishon /Audition (1999)

De Japanse film Audition is een beetje een uitzondering in dit lijst van blood, guts and gore. De film is spannend en met momenten walgelijk, maar bouwt heel langzaam op naar de echte over the top scènes. Door de opbouw en de diepgang van het verhaal wordt het einde veel gruwelijker.

In Audition organiseert een weduwenaar samen met zijn vriend een valse auditie voor een film die niet bestaat, in de hoop om tussen de kandidaten een interessante vrouw te leren kennen. Al snel valt de weduwenaar voor de knappe Asami, die vroeger een ballerina was. Na een tijdje blijkt echter dat Asami een uitgebreide persoonlijke geschiedenis heeft vol verdachte en gruwelijke voorvallen. Wanneer ze de weduwenaar ervan verdenk haar niet volledig lief te hebben verandert ze in een gruwelijke folteraarster zonder medelijden. De spanningsopbouw is dit de meest zorgwekkende en griezelige film uit ons lijstje, maar geen aanrader voor fans van vrolijke rondvliegende zombies en oneliners.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.