De actiehelden van het moment

Columbia Pictures

Columbia Pictures

Sinds woensdag kan je in de bioscoop terecht voor White House Down, een actiefilm van regisseur/ afbraakspecialist Roland Emmerich. Daarin wordt het Witte Huis aangevallen door een zwaarbewapende paramilitaire groepering. Gelukkig is op dat moment ook politie-agent John Cale aanwezig. Hij besluit om met harde hand – en een familieverpakking munitie en granaten – de terroristen de deur te wijzen. Of toch de dichtstbijzijnde begrafenisondernemer.

De actieheld van dienst in White House Down is Channing Tatum, een rijzende ster aan het actiefirmament. Hij oefende zijn trigger finger en vuisten in films zoals G.I.Joe: The Rise of Cobra en Fighting. Maar zijn doorbrak kwam er met de dansfilm Step Up. Nog op zijn c.v., een zwik rom-coms, een handvol komedies en ook wat ernstiger werk zoals Public Enemies en Magic Mike (nouja, ernstig).

Nu Tatum ook als actiester aan de bak wil komen, moet hij wel spierballen – en one-liners – vergelijken met de groten van de hedendaagse actiecinema. En daar hoort zeker Vin Diesel bij.

Universal Pictures

Met zijn kale knikker, zijn kenmerkende diepe stem en zijn indrukwekkend postuur heeft Diesel in ieder geval de perfecte looks voor een actieheld. Maar hij heeft er ook de ballen voor. Zo doet hij regelmatig zijn eigen stunts. Nadat hij paste voor de hoofdrol in 2Fast2Furious en The Chronicles of Riddick flopte, leek het er even op dat Diesel in de vergeethoek zou belanden. Maar na een geslaagde comeback in de Fast&Furious-franchise en nu ook de terugkeer van Richard B. Riddick staat er helemaal geen rem meer op.

Warner.

Ondanks zijn leeftijd ook nog altijd volbloed lid van de actieheldenclubje, Sylvester Stallone. Sinds hij Rocky voor een zesde keer terugbracht, John Rambo zijn bloedigste avontuur tot nu toe gaf en The Expendables stichtte, speelt Sly weer helemaal mee op het hoogste niveau. 67 jaar is hij ondertussen maar hij knalt slechteriken neer en laveert tussen explosies als een jong veulen. En weten dat hij uit van pure miserie gestart is in een soft pornofilm.

Incentive Filmed Entertainment

De productiefste actieheld van de laatste jaren is zonder twijfel Jason Statham. Dit jaar alleen al was hij in vier films te zien. Nadat hij imponeerde in Lock, Stock and Two Smoking Barrels groeide Statham uit tot een veelgevraagde actiester. Toegegeven, de voormalig schoonspringer levert ook veel rifraf af maar zelfs in een slechte film blijft The Stath een impressionante verschijning mét charisma. En met The Transporter en Transporter 2 heeft hij zeker zijn plaats verdiend in het pantheon der actiehelden.

Paramount

Zijn rol als John McClane volstaat om Bruce Willis een gold membership te geven. Maar zijn invloed op de actiecinema draagt veel verder dan Die Hard. Net als Stallone houden de jaren, hij is er 58, hem niet tegen om de ene na de andere actiefilm in te blikken. Met een Beretta-pistool in de linkerhand en die typische grijns op zijn gezicht veegt Willis nog altijd moeiteloos de vloer aan met terroristen, huurmoordenaars en ander schorremorrie. Om van de jonge generatie actiehelden-wannabes nog maar te zwijgen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.