De apocalyps in vijf films (5)

La cinquième saison

Films Boutique

Nooit gedacht dat ik het ging zeggen, maar liever een bijensteek in de hand dan geen bij in de lucht! Want het voortbestaan van de mensheid hangt ervan af.  Quoi? Jawel, de beestjes die op zonnige terrasjes in je bierglas verzuipen zijn zeer nuttig. Om het even kort samen te vatten:

geen bijen → geen bevruchting van planten → geen vruchten → geen oogst → geen eten → geen mensheid.

Hive Mentality Films

Capiche? En volgens de documentaire Vanishing of the Bees gaat het niet goed met de bijen. De documentaire belicht het verontrustende fenomeen waarbij wereldwijd bijenkolonies verdwijnen. Een mogelijke oorzaak zou het gebruik van pesticiden zijn. Om dit educatieve uurtje af te ronden geef ik dus een tip mee: zet de bloemetjes buiten. Want wie de bijen iets geeft om te bestuiven, draagt bij aan de redding van de wereld!

En nu tot de orde dag, namelijk nummer vier op mijn ‘favoriete post-apocalyptische films’-lijstje: La cinquième saison. In deze onheilspellende fabel van het regisseurskoppel  Peter Brosens en Jessica Woodworth (Khadak, Altiplano) kondigt de armageddon zich aan door het verdwijnen van de bijen. De kerstbomen die maar niet willen fikken zijn een eerste onheilsbode, daarna verdwijnen de bijen, blijft de oogst uit en geven de koeien geen melk meer. De winter is en blijft voorgoed in het land. De wanhoop in het afgelegen dorp sijpelt langzamerhand binnen, tot die in ijzingwekkende groepshysterie omslaat.

Films Boutique

Uit een realistische situatie puurt het koppel een donker, poëtisch verhaal dat zijn wurggreep steeds strakker aanhaalt, tot de lucht zo ijl wordt dat je in een droomstaat terechtkomt. En dat met een adembenemend griezelige schoonheid die uit onze eigen Waalse Condroz ontspruit. Gelukkig blijft het een film, maar vergeet niet om goed zorg te dragen voor de bijen!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.