De gezichten van Superman (1)

Warner Home Video

Warner Home Video

De wereld zag hem voor het eerst op de cover van Action Comics #1, juni 1938. Dikke S op de borst. Rode cape. Bijhorend ondergoed. Spieren als staalkabels, klaar om elk moment uit de blauwe spandex te barsten. Hij tilde een auto op alsof het niets was.

Superman ontsproot uit de kokers van schrijver Jerry Siegel & tekenaar Joe Shuster. Geboren als Kal-El op het desintegrerende Krypton. Als weesje op de aarde geland. Het kinderloze koppel Jonathan & Martha Kent sloot de Kryptonbaby meteen in hun hart. Ze voedden hem op als hun eigen zoon: Clark Kent. Maar helemaal thuis tussen de mensen zou hij zich nooit voelen. Er wachtte hem een ander pad. Alleen wist hij het nog niet.

Warner Home Video

In Zack Snyders Man of Steel maakten we kennis met een heel herkenbare Superman. Henry Cavill legde de nodige diepgang in de superheld. Een mooie vertolking van het iconische personage, dat weleens melancholisch de Laatste Zoon van Krypton genoemd wordt. Cavills vertolking past perfect in de heersende tijdsgeest. Superhelden hebben meer dan ooit een menselijke kant. Christopher Nolan zette de trend met Batman Begins. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Nolan als producer nauw betrokken was bij Man of Steel.

Vele acteurs gingen Cavill vooraf. Ter gelegenheid van de dvd & blu-ray release van Man of Steel (23 oktober), serveert Supercalifragilistic jullie Supermanacteurs door de jaren heen. We trappen af met Kirk Alyn in 1948. Eindigen in 2013 doen we bij Cavill, die volgens de geruchtenstroom over de aangekondigde Batman vs. Superman-film nog lang niet aan zijn pensioen toe is.

Kirk Alyn (1948)

WO II betekende een boost voor het succes van Amerikaanse superhelden. De nazi’s kregen er flink van langs in allerhande stripblaadjes. Ook Supermans populariteit schoot daardoor duizelingwekkende hoogtes in. Plaatjes te over waarop Superman Hitler door elkaar rammelt. Na de strips en een radioprogramma, zou de spierbundel in 1948 zijn entree op het scherm maken.

Warner Home Video

FOR THE FIRST TIME!

Kirk Alyn, een voormalig Broadwaykoorknaapje, kreeg de eer om als de rode cape aan te trekken in Superman. Toen nog in zwart-wit weliswaar. De credits vermelden Alyn enkel als Daily Planet reporter Clark Kent. De studio deed bijzonder geheimzinnig over welke acteur nu precies Superman voor zijn rekening nam. Volgens de makers was er zelfs helemaal geen sprake van een acteur. Ze verspreidden het gerucht dat het simpelweg de echte Superman was die doodleuk zich zelf vertolkte!

Booswicht van dienst was the Spider Lady. Ook het legendarische brokje kryptoniet was reeds van de partij in deze 15-delige filmreeks. Dat lees je goed, een filmreeks. Lang niet elk gezin had in de nadagen van WO II een tv-toestel in huis staan. Gelukkig waren er de filmreeksen. Doorgaans werd een aflevering een week lang in de bioscoop vertoond. Een spannende cliffhanger zorgde er keer op keer weer voor dat het publiek terugkeerde voor de vervolgaflevering.

In 1950 kroop Alyn nogmaals in de blauwe spandex voor de filmreeks Atom Man vs. Superman. Ditmaal nam de spierbundel het op tegen zijn gezworen aartsvijand Lex Luthor, de Atom Man. Metropolis van een gewisse atoomramp redden was een ding. Een geslaagde doorstart op het witte doek een ander. Na enkele teleurstellende filmrollen zou werelds eerste Superman rentenieren in Arizona.

George Reeves (1952-1958)

Nog geen jaar nadat Alyn zijn cape aan de wilgen hing, kwam er met George Reeves al een nieuwe Superman. Het tv-toestel had inmiddels zijn ingang in de huiskamer gevonden. Daarmee zou het intrigerende fenomeen van filmreeksen als Superman langzaam een stille dood sterven. Maar alvorens de televisiereeks van start kon gaan, moest het een heuse langspeelfilm, Superman and the Mole-Men, het publiek opwarmen.

Warner Home Video

Wanneer olieboringen in het stadje Silsby een harig moordlustig volkje naar boven brengen, kan alleen Superman soelaas brengen. Vandaag is deze film van Lee Sholem zo goed als onvindbaar. Gelukkig zit hij als extraatje bij The Superman Collection, de dvd-box die alle Christoper Reeve-films bundelt.

Adventures of Superman werd een gigantische hit. De filmtechniek had niet stil gezeten. Voor het eerste zag het publiek Superman effectief van de grond gaan. Tot het tweede seizoen vloog Reeves wel in een zwart-wit pakje rond. Kleur kwam er vanaf het derde seizoen.

Reeves was al aardig bekend (hij zat o.m. in Gone with the Wind), maar Adventures of Superman maakte pas echt een ware wereldster van hem. Lang kon hij niet van zijn roem genieten. De acteur stierf op zijn 45ste in mysterieuze omstandigheden. Zelfmoord, aldus de officiële versie. Maar officieus gaat het de ronde dat het om een koelbloedige afrekening ging…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.