De gezichten van Superman (2)

Warner Home Video

Warner Home Video

Deze keer beginnen we met misschien wel voor velen de meest bekende kop die ooit de rol van Superman speelde.

Christopher Reeve (1978-1987)

Wie Superman zegt, zegt Christopher Reeve. Voor hij in 1978 het beroemde kostuum aantrok, was Reeve een volstrekt onbekende nobody. Met slechts één film en een rol in een verwaarloosbare soap, was zijn CV akelig blanco. Net daarom was hij volgens de studiobazen de geknipte man voor de job. Met een anonieme acteur zou het publiek zich gemakkelijker kunnen inleven in het iconische personage.

Warner Home Video

Daarbij had Reeve had alvast zijn uiterlijk mee. Hij mat 1m93, had atletische trekken & strakke kaaklijn. David Prowse, de man die in de originele Star Wars-trilogie in het Darth Vader pak kroop, zorgde voor de verdere fysieke afwerking. Als personal coach onderwierp Prowse de ranke Reeve aan een streng bodybuildingschema. Dat uitte zich in 15 kilo extra spiermassa.

Your name is Kal-El. You are the only survivor of the planet Krypton. Even though you’ve been raised as a human, you are not one of them. You have great powers, only some of which you have as yet discovered.

De eerste twee films met Reeves zijn een must voor elke fan. Superman (1978) is ontegensprekelijk Amerikaanse erfgoed. De speciale effecten waren hun tijd ver vooruit. Ook de bijrollen zijn onvergetelijk. Gene Hackman speelde een meer dan komische Lex Luthor. Wandelend monument Marlon Brando nam Jor-El, Supermans ouweheer, voor zijn rekening. Brando kwam ook op het lumineuze idee om het S-symbool op kledij aan te brengen. Sindsdien staat het te boek als wapenschild van het Huis van El. Regisseur Richard Donner keerde terug voor Superman II, maar zag zijn naam omwille van onenigheid van de uiteindelijke aftiteling geschrapt. Donner zou jaren later zijn ultieme versie monteren.

Warner Home Video

In Superman III (1983) was er geen Lex Luthor te bespeuren. Wel synthetisch kryptoniet waardoor Supermans boosaardige alter ego naar boven komt. Hoe boosaardig? Hij blaast de Olympische vlam uit en zet de Toren van Pisa recht. Geen beschermd monument is veilig voor deze vliegende vandaal!

Geheel te mijden is Superman IV: The Quest for Peace (1987). Nucleaire wapens, de terugkeer van Lex Luthor en de nieuwe booswicht Nuclear Man mochten niet baten. De film was zowel commercieel als inhoudelijk een complete catastrofe. Reeve distantieerde zich later van het project.

Net als zijn voorganger (en bijna naamgenoot) Georges Reeve, kende Reeves een tragisch levenseinde. Na een ongelukkige val tijdens het paardrijden, raakte de acteur verlamd tot aan zijn nek. Gekluisterd aan zijn rolstoel, zwoer de acteur ooit weer te kunnen stappen. Er was hem ook een rolletje in Superman Returns beloofd. Zo ver kwam het nooit. In 2004 stierf de man aan een hartstilstand.

Dean Cain (1993-1997)

Warner Home Video

Christoper Reeve mag dan wel de bekendste Superman zijn, voor wie opgroeide in de jaren ’90 is Dean Cain dé Man van Staal. Van 1993 tot 1997 stemden we elk weekend trouw af op Lois & Clarke: The New Adventures of SupermanCain speelde daarin vooral een melige Superman. De serie had bijzonder veel aandacht voor de ups & downs tussen Clark Kent & Lois Lane (Teri Hatcher). Daarnaast liep Cain er ook bij alsof hij de Coca-cola Light man was. Het verbaast dan ook weinig dat de tv-reeks heel wat vrouwelijke fans kende.

 Does he think that because he couldn’t defeat some robot that that changes the way I feel about him? Clark, that’s not what attracts me. It’s his intelligence and caring. He’s… he has integrity and an innate goodness. I mean, he’s a lot like you.

Cain was dan ook de eerste Superman die in het huwelijksbootje stapte met zijn missus Lois Lane. Een gebeurtenis die haast gelijktijdig plaatsvond met de bruiloft van Superman in de comics. Het iconische programma telde 87 afleveringen. Altijd gedacht dat het er honderden waren. Moge die mooie weekendherinneringen voor altijd in onze grijze hersenmassa blijven pruttelen. Leuk detail om mee uit te pakken: de acteur heeft panisch vliegangst.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.